Annonse

En radikalisert harstadværing

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp)er i hardt vær igjen. Denne gang er det hans uttalelser om barnetrygden som vekker reaksjoner. Han vil kutte i barnetrygden for å ramme innvandrerfamilier og begrense det han kaller deres «barneproduksjon».

Det er et sunnhetstegn at reaksjonene kommer fra hele det politiske spekteret. Det finnes nok av advarsler fra historien, som burde tilsi hvorfor det er uklokt å begrense mulighetene til å få barn begrunnet med opphav og etnisitet. Amundsen har krysset en grense og åpnet døren til et bekmørkt landskap.

Det er interessant å følge radikaliseringen av Per-Willy Amundsen etter at han gikk av som statssekretær og senere justisminister. Når vi ser hva slags utspill han profilerer seg på, bekrefter det som oftest at han ikke egnet seg i en posisjon som statsråd.

Både i tale og holdninger blir Amundsen nå mer og mer ekstrem. Grenser flyttes, og Amundsen ser ikke minst ut til å være monomant opptatt av muslimer.  Han henter i stor grad støtte fra høyreradikale, og det sterkt innvandringsfiendtlige miljøet rundt nettstedet Resett.

Det er grunn til å merke seg at Amundsen får drive på i fri dressur uten at noen i partiledelsen går i rette med ham. Når det gjelder utspillet om barnetrygd har både Siv Jensen eller Sylvi Listhaug vært tause.

Med stadige angrep på egen regjering målbærer Amundsen også kritikken fra de som er misfornøyde med at Frp skal sitte i regjering med både Venstre og KrF. Han gjør sitt ytterste for å stikke kjepper i hjulene for sin tidligere sjef, statsminister Erna Solberg. Det er derfor ikke unaturlig at det fører til spekulasjoner om Amundsens siktemål kan være å legge grunnlaget for et nytt og rendyrket innvandringsfiendtlig parti.

Amundsen er valgt inn fra Troms, men virker uinteressert i det som foregår i eget fylke.  Som medlem i utenriks og forsvarskomiteen burde det være nok av saker å ta av, dersom han ønsker å være i opposisjon til egen regjering. Ikke minst nedbyggingen av forsvarsevne og beredskap i nord.

Av og til hører vi støy om boikott av aviser. Men sakene han markerer seg på, gjør i sum at han ikke blir oppfattet som en ombudsperson for regionale interesser. I realiteten har han heller ikke bodd i Troms på mange år, selv om han har en adresse og en bolig i Harstad.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse