Annonse
Radiobransjens motiver for å digitalisere radioen er å styrke radiomediet i det lange løp. Digitaliseringen gjør at vi kan tilby flere kanaler og på den måten skreddersy tilbudet til ulike publikumsgrupper, samtidig som radiobransjen står seg bedre i konkurranse med Spotify og andre strømmetjenester, skriver NRKs Øyvind Vasaasen. Foto: NRK

Radiodigitaliseringen: En grundig og åpen prosess

Få saksområder er så godt utredet, og har ligget på bordet til så mange kulturministre (6 stykk) som overgangen til digital radio og slukkingen av FM-nettet.

28. november publiserer det såkalte «Public Service-rådet» et DAB-kritisk innlegg på Nordnorsk debatt. Dette «rådet» består av to svenske anti-DAB-lobbyister, Gunnar Bergwall og Christer Hederström, og har ikke noe med verken SVT eller Sveriges Radio å gjøre. De to lar seg ikke plage av fakta eller dokumentasjon når de skriver om overgangen til digital radio.

De hevder at Stortingets avgjørelse om overgangen til digital radio ikke var demokratisk. Stortingsmeldingen i 2011 om digitaliseringen av radiomediet var resultatet av en mangeårig og åpen prosess, med flere rapporter underveis og mange høringer. (Se gjerne Medietilsynets rapport  fra 2005, høringssvarene i forkant, eller utredningene i St.meld. nr. 30 (2006-2007)). Få saksområder er så godt utredet, og har ligget på bordet til så mange kulturministre (6 stykk) som overgangen til digital radio og slukkingen av FM-nettet.

Hederström og Bergwall skriver også at «Salg av DAB-mottakere skjer gjennom Digitalradio Norge og NRK…». Det stemmer selvfølgelig ikke. Salg av DAB-radioer skjer i vanlige butikker, uten innblanding fra verken NRK eller Digitalradio Norge.

Radiobransjens motiver for å digitalisere radioen er å styrke radiomediet i det lange løp. Digitaliseringen gjør at vi kan tilby flere kanaler og på den måten skreddersy tilbudet til ulike publikumsgrupper, samtidig som radiobransjen står seg bedre i konkurranse med Spotify og andre strømmetjenester. NRK P1+ er et godt eksempel på skreddersøm. Den heldigitale kanalen hadde 200.000 lyttere på lufta første dag i 2013 – og det var lenge før man startet å slukke FM.

Hederström og Bergwall kritiserer NRK for å sende innslag på radio og TV om digitaliseringen. Det er et krav fra myndighetene at NRK informerer om overgangen. I St.meldingen om digitalisering av radiomediet, 2011 står det: «NRK må  ta i bruk sine fjernsyns- og radiokanalar, også regionale kanalar og nrk.no for at alle husstandar skal få kjennskap til teknologiskiftet». Å la være å informere om et så stort teknologiskifte ville dessuten vært uansvarlig.

13. desember slutter riksdekkende radio å sende på FM i Troms og Finnmark. Fra da av må man lytte via DAB, nettradio eller TV-en. Mange lytter allerede digitalt, mens for andre er dette en krevende overgang. Vi ønsker ikke å miste en eneste lytter, og håper at alle med spørsmål eller problemer tar kontakt med NRKs Publikumsservice. Alle tilbakemeldinger blir tatt på alvor. Kringkasterne har også hjelpeteam på veiene i Troms og Finnmark som kan besøke lyttere som har problemer. Vi ønsker å hjelpe alle som trenger det, slik at flest mulig får glede av NRKs radiotilbud, som for første gang i historien er like godt om man lytter i Troms som på Majorstua i Oslo.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse