Annonse
VHF-radioen er en del av nødutstyret flere av oss bør ha ombord, fordi du i nød- og assistansesituasjoner på sjøen har best nytte av VHF-radioen som kommunikasjonsmiddel.

Radioen trumfer mobilen til sjøs

Mobilen er også god å ha, men til sjøs skal du helst bruk maritim VHF, skriver Telenors dekningsdirektør.

Både Hovedredningssentralen og RS Redningsselskapet har flere ganger gått ut med budskapet om at båtfolk bør bruke VHF-radio for å varsle i nød- og assistansesituasjoner, og det er ikke uten grunn.

Endelig skal båten på vannet! Vasket og pusset stoffet. Klar for sjølivets mange gleder. For mange av oss stopper forberedelsene nettopp der og vi glemmer en del enkle sikkerhetsregler.

En naturlig del av det årlige vedlikeholdet bør være å etterse nødutstyret ombord, det være seg gasspatroner på redningsvest, brannslokkingsapparat eller at VHF-radioen fungerer slik den skal. VHF-radioen er en del av nødutstyret flere av oss bør ha ombord, fordi du i nød- og assistansesituasjoner på sjøen har best nytte av VHF-radioen som kommunikasjonsmiddel.

Vi har «alle» mobiltelefonen med oss, og bruker den til alt fra å «snappe» bilder av fisken vi får, poste stemningsbilde på Facebook eller ringe noen for å fortelle akkurat hvor vi har lagt oss enten det er i Hankøsundet eller Lyngenfjorden ved den gamle brygga.. Noen bruker faktisk også mobiltelefonen som kartplotter. Jeg prøvde det sist år både i Hvalerskjærgården og i Lyngen med vekslende hell. Mobiltelefonen er videre på ingen måte uegnet for å varsle med ved nød- og assistansebehov, men VHF-radioen har noen spesielle fortrinn i slike situasjoner som ikke mobiltelefonen har

Min sønn tok for flere år siden båtførerprøven hos Redningsselskapet på Senja og han lærte da at det ikke er spørsmål om du går på et skjær eller en grunne, men når. I slike stressede situasjoner eller andre nød- og assistansesituasjoner, vil du kunne oppleve at du er usikker på hvilket telefonnummer du skal ringe, Er det 110, 112, 113 eller 120 du skal ringe? Med VHF-radioen kan du bare trykke inn «Push-to-talk»-knappen, så kommer du i kontakt med en Kystradiostasjon som er trent i å hjelpe deg når du er på sjøen. Med VHF-radio forteller du også ditt budskap til alle båter med VHF-radio som befinner deg i ditt nærområde. Da vil båter i din nærhet motta nødvarslingen din og komme deg til unnsetning, enten det er et lite skjær du står på eller andre mer dramatiske situasjoner.

I dårlig vær med mye sjø kan du faktisk også oppleve at mobildekningen kan bli avbrutt, som følge av at du befinner deg i en bølgedal. Får du en brottsjø over mobilen kan den også fort bli død for godt. VHF-radioer er derimot robuste og vanntette, og designet for bruk i et maritimt miljø. Både Hovedredningssentralen og RS Redningsselskapet har flere ganger gått ut med budskapet om at båtfolk bør bruke VHF-radio for å varsle i nød- og assistansesituasjoner, og det er ikke uten grunn.

Det viktigste er nok likevel å bruke kystradiostasjonene når du har behov for hjelp. Kystradiooperatørene er trent i å bistå deg og dine til sjøs, enten det er i en nødsituasjon, en situasjon hvor du trenger assistanse eller bare har behov for å vite hvor nærmeste bunkringsmulighet er. Du kan faktisk også via kystradiostasjonene få legebistand ved behov. Et godt råd er således å bruke kystradiostasjonene, de er til for deg og setter pris på at du tar kontakt.

Telenor kystradio har en statistikk som viser at antall henvendelser til Kystradion økte med 42 prosent i 2015 fra 2014. 428 assistanser var loggført fra januar til august 2015 og av dette var 265 fra fritidsbåter lik min. Dette gir en pekepinn på det alvoret som oppstår når du trenger hjelp til sjøs, og da er min klare anbefaling som dekningsdirektør i Telenor at man stoler på VHF radioen før mobilen.

Til helgen skal også jeg få tid til mine båtforberedelser. Da skal jeg sjekke brannslukningsapparatet, sørge for nye patroner til redningsvesten og ikke minst teste ut den maritime bærbare VHF radioen. For hvis uhellet først er ute, har man bare noen dyrebare minutter, kanskje sekunder og de må brukes til å varsle de som kan hjelpe.

Husk å ta med mobilen til sjøs og husk vanntett pose, men aller helst bruk maritim VHF - enten du er i Oslofjorden eller de noe mer værutsatte områdene utenfor Vikna, Sommarøy eller Lyngen.

God sommer!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse