Annonse
Bodøs og Nordlands raid mot Nordnorsk Kunstmuseum må selvsagt sees i sammenheng med Bodøs nyvunne status som europeisk kulturhovedstad, skriver Tromsø Høyres Lars Echroll. (Foto: Nordnorsk kunstmuseum)

Raidet mot Nordnorsk kunstmuseum

Jeg synes det er på tide at vi i Tromsø våkner. Vi skal da ikke sitte rolig og «heie på» de krefter som ønsker å detronisere oss som ledende by i landsdelen.

Da den plutselige oppsigelsen av direktøren for Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM), Jérémie McGowan, ble kjent i mars - midt i koronakrisen - slo det rimeligvis ned som en bombe i Tromsøs kulturverden.

Noen av teoriene som verserte var at det var misnøye fra styret omkring utstillingen ‘Betzy’ og innføring av inngangspenger – som i neste omgang førte til en nedgang i publikumstallet. Men så viste det seg jo at inngangspengene var en «bestilling» fra nettopp styret. Kunstprosjektet «Betzy», uansett hva man måtte mene om det, lå nok også innenfor det mandatet en direktør for en slik kunstinstitusjon har. Og bør ha.

Imidlertid hadde kunstneren Amund Sjølie Sveen et innlegg i Nordlys kort tid etter at oppsigelsen av direktøren var gjort kjent. Han mer enn antydet motivet: At noen ønsket å flytte deler av (eller kanskje hele?) NNKM til Bodø.

Det viste seg raskt at Sjølie Sveen hadde rett. Prosessen med å sparke direktøren var åpenbart et ledd i en nøye utpønsket strategi – hvor man i det minste skulle få en «filial» i Bodø – formodentlig likestilt med muséet i Tromsø.

I mange år har det vært åpenbart: Har Tromsø noe, skal Bodø ha det samme. De siste år har Bodøs ambisjoner og selvtillit økt kraftig. Deres mer eller mindre uttalte mål er å overta Tromsøs rolle som største og viktigste by i Nord-Norge. En litt fiffig del av denne strategien går ut på å melde seg inn og ut av Nord-Norge – alt etter hvordan det måtte passe. Men her er de tydeligvis en del av Nord-Norge igjen.

Jeg synes at Nordnorsk Kunstmuseum oppigjennom årene har ivaretatt sin nordnorske og arktiske rolle veldig godt. Det har i liten grad vært et «Tromsø-museum». Jeg har hatt stort utbytte av museets utstillinger. Samisk kultur har vært svært synlig. At alt dette ikke kunne flyttes ut til hvert nes, har for meg vært selvinnlysende.

I Bodø har man et luftfartsmuseum. Skal nordnorsk luftfartshistorie beskrives, både sivilt og militært, kommer man selvsagt ikke utenom Skattøra i Tromsø. Jeg tror ikke dette er godt nok formidlet av Luftfartsmuseet i Bodø. Burde vi ikke dermed kreve opprettelse av en ‘filial’ av Luftfartsmuseet her i Tromsø? Og hva med Jektemuseet? Det var da jektetrafikk her oppe også.

Bodøs og Nordlands raid mot Nordnorsk Kunstmuseum må selvsagt sees i sammenheng med Bodøs nyvunne status som europeisk kulturhovedstad. ‘Kulturhovedstaden’ er i utgangspunktet litt spinkel. Derfor må den suppleres. Og det skal selvsagt skje på bekostning av Tromsø – i tråd med Bodøs overordnede og langsiktige strategi.

Jeg synes det er på tide at vi i Tromsø våkner. Vi skal da ikke sitte rolig og «heie på» de krefter som ønsker å detronisere oss som ledende by i landsdelen. Bør det ikke forventes at Tromsøs politiske miljø for en gangs skyld står samlet i kampen for egen by?

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse