Annonse
NY STORKOMMUNE: Nye Senja kommune får 15000 innbyggere og 2000 ansatte. Her fra fiskerisamfunnet Husøy, nord på øya.

Rapport fra Senja

Denne uka arrangerer fylkesmann Elisabeth Aspaker i Troms og Finnmark sitt første kommunemøte med samtlige ordførere i det som fra årsskiftet blir Norges største fylke.

På møtet rapporterte rådmann Hogne Eidissen i den nye storkommunen Senja om prosessen etter at Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy har slått seg sammen. Det har skjedd helt frivillig, og Eidissen kunne fortelle at man er i rute for å bygge en ny kultur gjennom samspill og medvirkning, ikke minst med de ansatte.

Et nytt kommunevåpen for Senja, med fjell og nordlys er på plass. Tjenestetilbudet består som i dag, og man utreder en ny modell for nærdemokrati, under ledelse av SV-politiker Herbjørg Valvåg.

Eidissen pekte på at det er akkurat de samme folkene som var ansatt i de fire gamle kommunene, som skal bygge noe nytt sammen. Da er det måten man diskuterer på, som avgjør om man kan bli enige om selv de vanskeligste saker.

Det er ingen tvil om at Senja har tatt modige valg og viser vei når det gjelder kommunestruktur. En ny rapport fra NIVI analyse, utarbeidet på oppdrag fra fylkesmannen, viser at kommunene i Troms og Finnmark står overfor massive utfordringer.

Intervjuer med ordførere og rådmenn i Troms og Finnmark avslører at mange av dem ser behovet for større kommuner. Det handler om en negativ befolkningsutvikling med en raskt aldrende befolkning, et ensidig sårbart næringsliv, mangel på kompetansearbeidsplasser og infrastruktur. Et eksempel er Loppa, som har mistet 35 prosent av sin befolkning de siste 18 årene.

I sum svekker dette innbyggernes rettsikkerhet på en dramatisk måte, det blir umulig å opprettholde et likeverdig velferdssamfunn. Når kommunene svikter, går det alltid ut over de aller mest sårbare.

Når kommunereformen til tross for denne systemkrisen ble mislykket i Nord-Norge, med kun tre sammenslåinger, er det for enkelt å skylde på bakstreverske lokalpolitikere.

Det har vært lite hjelp å få fra en regjering som virker helt uinteresserte i å bygge samfunn og utnytte potensialet i nord.

Å åpne for lokale folkeavstemninger var et av flere feilgrep av Erna Solberg. Selv om mange ordførere erkjenner at det er behov for en ny kommunemodell, var det ikke et alternativ å gå imot egne innbyggere når de hadde stemt nei.

De geografiske forutsetningene ligger til rette for langt flere sammenslåinger i Nord-Norge. Men det sentrale politiske miljø i Oslo har abdisert som reformator av Norge. Dermed driver småkommunene videre for vær og vind.

Hvis det overhodet finnes noe som kan minne om en nasjonal strategi, synes det å være å tømme dem for folk raskest mulig.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse