Annonse
OPPTIL 36 PROSENT: Sykefraværet er gjennomgående høyt på sykehjemmene i Tromsø, viser tall som Nordlys har fått fra kommunen. En avdeling på Kvaløysletta sykehjem (bildet) hadde et sykefravær på hele 36 prosent i perioden fra januar til september i år. Foto: Torgrim Rath Olsen

Raseriet i helse og omsorg

De har tiet lenge nok. Nå gjør de ansatte i helse- og omsorg opprør.

De har løpt og funnet på kreative løsninger på å spare. De har snudd på kroner og ører. De har tatt ned drifta. De har ingenting ekstra.

«Beklager, jeg har ikke tid. Jeg kommer snart.» De må si det ofte. Det gjør vondt. De ansatte i helse- og omsorgsektoren i Tromsø kommune har fått beskjed om at de bare må finne seg i det. Det blir dårligere kvalitet. De får ikke vikar for vikaren. De får ikke ansette nye, selv om en avdeling har tre ledige stillinger.

De må løpe fortere og bare svelge unna den økende dårlige samvittigheten de får når pasientene ikke får dusje, ikke får komme opp av senga, eller de ikke får slått av en prat. Ledere får beskjed om at de vil få personlige anmerkninger om de ikke følger et budsjett. Uten at de har hatt mulighet til å påvirke budsjettet i utgangspunktet. 
Et umenneskelig press, skriver avdelingsleder Rikke Berg på Facebook. Premisset for arbeidshverdagen til Berg er dette: Kravet til økonomi er det viktigste. Ikke at Berg skal ivareta pasientene. Berg er en av flere som nå lar konsekvensene fare – hun snakker ut. Og hun er ikke alene. De siste ukene har ansatte og avdelingsledere på en rekke sykehjem i Tromsø varslet offentlig. 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse