Annonse
Driften ved Lyngsalpan Vekst omfatter bl.a. vedproduksjon, trykkeri, profilering, vaskeri, IKT, butikk og ulike utetjenester for private og bedrifter. (Foto: Lyngen Vekst)

Rasering av tilbud i Lyngen

Det er et rystende vedtak når man ser at politikerne velger å prioritere millioner til gangsti i fjæra og bro over hovedveien, samt en Sherpatrapp til Verdens ende.

Sakens kjerne: Lyngsalpan Vekst er en bedrift i utvikling. Vi har på de siste 10 årene utviklet oss fra å ha noen få oppgaver til å ha mange - og fra å være 30 ansatte til å bli 42, altså vi har blitt nesten 50% flere ansatte, og mange banker på og står i kø for å få plass for et tilbud vi ikke kan gi idag.

Men mulighetene er mye større. Med større og egne lokaler så hadde vi hatt mulighet til å fortsette å utvikle bedriften og menneskene som arbeider hos oss. Vi har avdelinger som holder på med ved, trykkeri, profilering, vaskeri, IKT, butikk, vi har og en tjenesteytings avdeling som utfører uteoppdrag for private og bedrifter, og nå vil altså formannskap med ordfører Dan Håvard Johnsen i spissen rasere tilbudet til de som trenger det aller mest.

Lyngsalpan Vekst leier lokaler i Lyngen av Lyngen Servicesenter AS – før øvrig heleid av Lyngen kommune. I Storfjord eier vi våre lokaler. I Lyngen har vi arbeidet i 11 år med å få egne og større lokaliteter, uten å lykkes. Vi har søkt Lyngen kommune om å få kjøpe bygget vi leier av Lyngen kommune via eiendomsselskapet Lyngen Servicesenter AS, men uten at eierne våre har vist vilje til å løse dette.

Styret vårt har våren 2020 vedtatt å flytte avdelinger og ledelsen til Storfjord, der vi har større plass og mulighet til å utvide bygget vårt. I tillegg for å få bedre plass på avdelingen vår i Lyngen er å si opp ansatte, både tiltaksansatte og ordinære ansatte. Dette forslaget er utredet hos oss og vi blir nødt til å sette vedtaket i verk fra nyttår, om vi ikke får en snarlig løsning eller at våre eiere prøver å hjelpe oss med bygg. Det er absolutt ikke noe vi ønsker å gjøre, men vil bli en nødvendighet om ikke plassproblemet løser seg. Med de negative konsekvensene det får. Bedriften har informert de fleste av våre samarbeidspartnere om dette.

I samtaler med ordfører Dan Håvard Johnsen er forklaringen at vi ikke skal få kjøpe bygget vi leier, begrunnelsen er at ingen av Lyngen kommune sine politikere vil at Lyngsalpan Vekst skal delta i utleiemarkedet??? Men er utleievirksomhet Lyngen kommunes og politikernes oppgave? Lyngen Servicesenter AS nesten doblet husleien vår over natta i 2018. Dette i sterk kontrast til utbyttereglene vår bedrift er bundet av, nemlig at eierne IKKE kan ta ut utbytte. Men noe de i realiteten gjør ved å ta ut utbytte via sitt eiendomsselskap. Er dette etisk korrekt?

Det ble i formannskapsmøte 17/9-20 vedtatt at Lyngen kommune kutter driftsstøtte med 500.000 kroner. En halv million. Dette er penger som tas direkte fra tilrettelagt arbeid for våre deltakere. Vår hovedoppgave i samfunnet er å gi mennesker utenfor det ordinære arbeidsliv en mulighet til å bidra i lokalmiljøet. Det er et rystende vedtak når man ser at politikerne velger å prioritere millioner til gangsti i fjæra og bro over hovedveien, samt en Sherpatrapp til Verdens ende. Da lurer man virkelig på hvordan politikerne prioriterer. Er dette ansvarlige politikerne?

Man kan jo spørre våre eiere: «hvordan skal vi kunne utvikle vår arbeidsplass uten å få hjelp til å skaffe oss tilfredsstillende lokaler og samtidig miste økonomisk støtte av våre eiere? Hvordan mener Ordføreren at rasering av dette tilbudet skal kunne være forenlig med større lokaler, utvikling og bedre tilbud?»

Vi har hatt plan om å kjøpe flere bygg de siste 11 årene. Noen av planene har stoppet opp når de har nådd politikerne og er ikke tatt videre til kommunestyre som avtalt.

Førstkommende onsdag 30/9-20 er det kommunestyremøte på Tindevangen hvor det skal behandles om å trekke 500.000,- i driftsstøtte til Lyngsalpan Vekst AS. Formannskapet med ordfører Dan Håvard Johnsen har enstemmig gått inn for å iverksette dette fra 2021 og videre for årene fremover. Det er svært beklagelig om dette blir vedtatt. Tilbudet til våre deltakere vil bli rasert. Har virkelig Lyngen kommune samvittighet til å prioritere eksempelvis trapp til fjells foran de som faller utenfor det ordinære arbeidsliv??? Skamløst syns vi! Arbeidstilbudet vårt som er godt etablert vil bli rasert og mange vil miste jobben sin. Jobben er for de aller fleste det aller viktigste innholdet de har i hverdagen sin. Denne tryggheten kan med et vedtak i kommunestyret bli borte.

Vi som arbeidsledere i Lyngsalpan Vekst har jobbet etter vår formålsparagraf: vi har utviklet en trygg og god arbeidsplass for mange i alle år. Bedriften har vokst i størrelse i løpet av sine 31 år og det er skapt mange verdifulle arbeidsplasser i to kommuner. Dette ønsker vi å fortsette med i årene framover. Vi har holdt styr på økonomien vår, bygd opp eiendeler i Storfjord der vi har hatt mulighet til å utvikle oss. Vi har et stort ønske om å eie eget bygg i Lyngen også for å bedre arbeidstilbud og arbeidsmiljø.

La oss fortsette å jobbe etter vår visjon: «i utvikling med mangfold og kvalitet».

Ordinært ansatte ved Lyngsalpan Vekst:

 • Idun Skogli
 • Martin Lyngdal
 • Tormod Kristiansen
 • Ann-Sissel Strand
 • John Roger Larsen
 • Johannes Berg
 • Roy Johansen
 • Trond-Magne Johansen
 • Geir Koch
 • Tommy Strand
 • Odd-Ivar Stenberg
 • Susanne Løvland

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse