Annonse
Irene Larsen skriver om utfrysing av norskspråklige samer i det samiske forfattermiljøet. (Foto: Yngve Olsen)

Rasismen har ikke bare ett ansikt

En del av de som snakker høyt om rasisme mot samer, er de samme som vil skille mellom samer som har samisk som førstespråk og norsk som førstespråk.

Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, spør i Nordlys 7. juli: «Med hvilken rett snakker en liten gruppe moralske entreprenører på vegne av «alle» samer? Hvem har gitt dem rett til det?»

Han har fått mye kjeft for det, men jeg mener spørsmålet er betimelig. Den samiske befolkninga er ikke en enhet, den er en mangfoldig gruppe med ulike synspunkter på saker, men det er svært ofte de samme personene som går igjen i debatter om samiske spørsmål. Vi kjenner alle til fornorskningspolitikken som har ført til at noen samer har samisk som førstespråk mens andre har norsk som førstespråk. Sistnevnte gruppe er ikke en gjeng historieløse som bør tie angående samiske spørsmål. Det er svært mange samer som har norsk som førstespråk i samemanntallet, og om alle disse meldte seg ut, ville det som regnes som den samiske befolkningsgruppa i Norge komme til å bli betydelig mindre, noe som også ville merkes på økonomiske tilskudd til samiske formål.

En del av de som snakker høyt om rasistisk samehat, er de samme som vil skille mellom samer som har samisk som førstespråk og norsk som førstespråk. Jeg var medlem av en samisk forfatterforening der jeg og flere andre kjente utfrysinga av norskspråklige på kroppen. Medlemmer som skrev på norsk var ikke velkommen i foreninga. Resultatet var at vi meldte oss ut og startet en ny forening. Det interessante var at vi også fikk mange som har samisk som førstespråk med oss i den nye foreninga, og særlig en god del lulesamer. Konflikten har vi lagt bak oss og nå jobber vi for å fremme samisk litteratur som skrives på alle språk, men i vedtektene våre står det at vi særlig skal jobbe for å fremme det samiske språket. Noe annet skulle bare mangle i en samisk forfatterforening.

Poenget er at rasismen kan ha mange ansikt. Den kan handle om mer enn etiketter på hermetikkbokser og den kan også finne sted innenfor den samiske befolkninga. Dette betyr ikke at jeg har tenkt å påta meg noen offerrolle på vegne av samer som har norsk som førstespråk. Jeg, og flere med meg, har heller valgt å jobbe på vår egen måte for samisk språk og kultur. Vi vet vi kommer til å møte på kvist i denne sammenhengen, men det er vi klare for. Vi kommer også til å delta i det offentlige ordskiftet når det gjelder samiske spørsmål, for der trengs det mangfoldet av samiske stemmer som finnes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse