Annonse
OPPLEVER STADIG RASISME: Elisha Mulumba (19) spiller til daglig i Finnsnes IL. Han opplever stadig å få rasistiske kommentarer slengt etter seg, og mener det er et problem i fotballen i Troms. Nå har unggutten fått nok og velger å si ifra. Foto: Privat

Rasistene må straffes

Dette kan ikke idretten sitte rolig og se på. Derfor må det bli en sak for Norges Fotballforbund.

Etter å ha opplevd flere tilfeller av rasistiske tilrop og kommentarer på fotballbanen de siste årene velger Finnsnes-spilleren Elisha Mulumba i et intervju med Nordlys, å fortelle sin historie om en av lokalfotballens skyggesider.

Og det er stygge saker. Den unge idrettsutøveren mener rasisme er et omfattende problem i fotballen i Troms.

-Det er helt sykt hvor mye det skjer, og det har skjedd meg og andre gang på gang på fotballbanen, sier Elisha Mulumba.

I forrige uke møtte Finnsnes 2 Nordkjosbotn IL i en seriekamp i 4.divisjon. 19-åringen forteller at han og en motspiller var i diskusjon om en dommeravgjørelse, der han mente han skulle hatt straffespark. Da sto det, ifølge Mulumba, en spiller på andre siden av banen som sa «send han tilbake til dyrehagen».

En av Mulumbas lagkamerater på Finnsnes bekrefter hendelsen, og spilleren på Nordkjosbotn ble  umiddelbart konfrontert med det han hadde sagt. Etter først ha nektet, mottok Mulumba noen dager senere en unnskyldning, som han setter pris på.

Han sier han opplever å få slengt etter seg kommentarer som «jævla neger, svarting og  kullbøtte».  Han innrømmer at de rasistiske kommentarene på banen preger han.

Trener Gaute Bjørn Olsen i Nordkjosbotn IL sier på sin side at hans lag ikke aksepterer den type melding som Elisha Mulumba fikk. Samtidig kan det virke som Olsen forsøker å avdramatisere hendelsen, fordi det «er forskjellige versjoner av nøyaktig hva som ble sagt». Han avviser også at laget har et rasismeproblem.

Dette kan ikke idretten sitte rolig og se på. Derfor må det bli en sak for Norges Fotballforbund.

Uten at NFF setter grenser, er det stor risiko for at uvesenet leve videre. Derfor må den grove rasismen straffes gjennom sanksjoner. Det innebærer en reaksjon som får konsekvenser.  Poengtrekk for laget og en langvarig utestengelse for spilleren ville vært en passende reaksjon.

Da vil man kanskje forstå at det å trakassere andre på det groveste, ikke kan bortforklares det med at det var noe som ble sagt i kampens hete.

Yngve Waller Nilsen, som er trener og lagleder for Finnsnes, sier klubben nå har en intern diskusjon om eventuell reaksjon etter episoden. Vårt klare råd er at Finnsnes må ta denne saken videre, og at NFF må våge å statuere et eksempel.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse