Annonse

Redaktører bør ikke bruke silkehansker

Media bør behandle alle offentlige aktører likt, også oss fra samisk samfunnsliv.

I innlegget Strukturell rasisme, Nordlys? 22. juni skriver professor i rettsvitenskap, Øyvind Ravna, om samiskrelaterte debattinnlegg på Nordnorsk debatt. Han ber avisa ha en viss redaksjonell ettertanke, både over hva de selv og andre kronikkinnsendere slipper til med.

Eksemplene hans handler i all hovedsak om kommentarer og polemikk mellom ham og andre offentlige aktører og debattanter. Blant annet en debatt mellom Ravna og undertegnede der jeg tillot meg å påpeke at det å fremsette udokumenterte påstander skiller en vitenskapsmann fra en politisk aktør. Udokumenterte påstander er det umulig å diskutere mot, og det må det være lov å påpeke. At det hører til under strukturell rasisme, er uforståelig. La det ligge for noe viktigere.

På et annet nivå har Ravna rett. Nordlys kan bli bedre på å røkte sine kommentarfelt. De er ikke alene om det. Det er uakseptabelt at samer skal måtte lese nedsettende ting om seg selv. Uten god røkting senkes terskelen for hva som er greit å si og debattrommet snevres inn.

Men når det gjelder overfor Ravna og oss andre? Her må det ingen ettertanke til – bare lovverk, Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. Fordi det finnes ingen andre alternativer, dessverre. 

Den dagen redaktører lister seg rundt samiske saker, gjør de oss alle en bjørnetjeneste. At det kan være ubehagelig med et skarpt søkelys? Ja visst. Kunne det vært behagelig med redaksjonell ettertanke? Ja. Er det lurt? Nei.

Jeg skal likevel vedgå én ting: dette er ikke et standpunkt det er lett å ta. Det er grundig dokumentert at samer opplever stigmatisering. Litt snillere redigerte Nordlys-kronikker kunne kanskje gitt snillere kommentarfelt, men hva hjelper det mot dårlige holdninger om de fritt kan dyrkes andre steder? Verken silkehansker eller ekkokamre er løsningen. Ord må kunne sees og imøtegås i åpent landskap. 

Det må i alle fall slike som Ravna og vi tåle, og i alle fall ikke miste av synet det aller, aller viktigste: At det debatteres, noe jeg også opplever at Ravna er enig i.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse