Jeg tror man trenger en kulturell og politisk oppvåkning på hvem man skal gi "samfunnsoppdraget" til. Dersom Nordnorsk Viseforum bidrar til at dette skjer er det ikke første gangen vi har gjort det, 70-tallets visebølge satte dype spor og fikk sterk innvirkning på både kultur og politikk, skriver Inger Strand.

#reddvisa

Men Kongen, knekten og dronninga har jo all verdens mulighet til å dele ut nye kort og gi ett "samfunnsoppdrag" til Nordnorsk viseforum.

Den nordnorske kulturavtalen er reforhandlet med det utfallet at man gir støtte til de kunstnerorganisasjonene som er gitt ett “samfunnsoppdrag”. Nordnorsk Viseforum er uforståelig nok helt ute av avtalen. Fordi vi manglet “samfunnsoppdrag”? 

 
Omstokk
I dette spillet har man delt ut spillerkortene blant annet som samfunnsoppdrag. Invitert de som synes viktige for vår kulturarv og nyskaping av kulturutrykk til spille bordet. Nordnorsk Viseforum får ikke være med i spillet og må være Joker. Og kanskje har Joker ett ess i ermet med at joker speiler så til de grader identitet og kulturarv til nordlendingen. Og sjangeren er både levende og nyskapende. 
 
Om musikk
Folkemusikk, viser, salmer og joik er viktige kulturutrykk og har lange tradisjoner her nord. Opera og klassisk musikk er verdensarven. Blues og jazz, reggae og rap har kommet vestfra sammen med rocken  og popmusikken og beriket oss med musikalske spor. Ja til alt! Men glem for all del ikke viser som har og har hatt så stor betydning i Nord-Norge. 
 
Kulturell og politisk oppvåkning
Jeg tror man trenger en kulturell og politisk oppvåkning på hvem man skal gi “samfunnsoppdraget” til. Dersom Nordnorsk Viseforum bidrar til at dette skjer er det ikke første gangen vi har gjort det, 70-tallets visebølge satte dype spor og fikk sterk innvirkning på både kultur og politikk. Ei bølge kommer jo alltid tilbake og vi i Nordnorsk Viseforum vil være den båra som slår og slår
 
RYK og Stryk og BRAK og Møst.
Organiseringen i kulturlivet er ikke lett å forstå med regionsentre og kompetansesentre med rare navn. Innenfor disse nettverkene tildeles pengene og organisasjonene får lov å utvikle seg faglig, organisatorisk og kulturelt.
 
Joker får ikke være med i dette nettverket.
Men Kongen, knekten og dronninga har jo all verdens mulighet til å dele ut nye kort og gi ett “samfunnsoppdrag” til Nordnorsk viseforum. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse