Annonse

Redningsbøye til politikerne

De ansatte i Byggforvaltning har gitt det politiske flertall en mulighet til å vurdere hele saken på nytt. Kall det gjerne en redningsbøye. Og den bør gripes.

Saken om Vadsø kommunes salg av aksjene i Vadsø Industriselskap ruller videre. Det siste er at de ansatte i datterselskapet Byggforvaltning AS ønsker å kjøpe. På den måten sikres en viktig bedrift i kommunen videre drift. Byggforvaltning har stort sett alt av borettslag i byen som kunder.

Bakgrunnen for at styret i Vadsø Industriselskap foreslo salg av kommunens aksjer, var at man ikke har lyktes med industriutvikling med kommunen som eier. Men hvordan kan et selskap med kun én ansatt, til og med midlertidig, få til industriutvikling. Dette går ikke på hvem som er eier etter vår mening, men på styrets kompetanse og evne til satsing.

Byggforvaltning forvalter boligmassen til Industriselskapet, men de driver ikke med næringsutvikling. Det er ikke deres oppgave. Derimot er det overmåte viktig at selskapet sikres fortsatt eksistens. Dette kan kun gjøres ved at det selges for seg. Både ordfører og varaordfører uttaler i dagens avis, som riktig er, at kommunen ikke har noen styring med hva en ny eier vil gjøre. 

Dette setter salgsprosessen i et merkelig lys. Det begynte med at Kirkenes-baserte TTB kjøpte DNBs aksjepost på rundt ti prosent, noe de neppe hadde gjort hvis de ikke følte seg rimelig sikre på å få kjøpe også kommunens aksjer. Dette liker vi dårlig. Samtidig fikk TTB en raus styrerepresentasjon i Industriselskapet.

Alt dette reiser mange spørsmål. Det mest opplagte er hvorfor ikke kommunen har gått mer aktivt ut med salget. Normalt ønsker en selger høyest mulig pris. I dette tilfellet har det virket mer som kommunen har ønsket å selge til en spesiell aktør. Og det i rekordtempo.

Vi skjønner ikke hastverket. Kommunen burde bedt styret, med TTB godt representert, gjøre nye og bedre forsøk på å få i stand industriutvikling. Dette hadde vært en god test på hva TTBs intensjoner er. Så kunne man etter hvert vurdert salg.

Kommunens økonomi er et annet tankekors. Rådmannen har nylig foreslått drastiske kutt. Samtidig var han svært innstilt på å selge til TTB for det mange mener er en gavmild pris. Riktignok kan ikke pengene fra aksjesalg puttes inn i ordinær drift, men det blir ikke mindre lurt å få høyest mulig pris av den grunn.

De ansatte i Byggforvaltning har gitt det politiske flertall en mulighet til å vurdere hele saken på nytt. Kall det gjerne en redningsbøye. Og den bør gripes.                                

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse