Annonse
GRENSEGJERDE: Statsbygg bygger gjerde på 200 meter ved grensestasjonen på Storskog. Foto: Stian Hansen, Finnmarken

Reduserer norsk sårbarhet

Det nye gjerdet på Storskog vil tjene begge parters interesser ved å skape ryddige forhold og god kontroll på grensen, skriver Justisdepartementets statssekretær.

Gjerdet og porten vil gi økt sikkerhet ved grensepasseringer i en tid da det er viktig å vite hvem som tar seg inn i riket.

Journalist i Nordlys Oddvar Nygård raljerer over grensegjerdet som bygges på Storskog, og kaller det «fullstendig uproduktivt ». I sitt innlegg kritiserer Nygård regjeringen både for å unnlate å forberede seg på den store flyktningstrømmen som kom over Storskog i fjor, og for nå å gjennomføre nødvendige forberedende tiltak.

Ikke bare fremstår innlegget til Nygård som – for å bruke hans egne ord – uproduktivt. Det er også vanskelig å forstå hva det er han egentlig ønsker.  

De rent faktiske forholdene har Nygård rett i: Det bygges et 3,5 meter høyt sikkerhetsgjerde med port på Storskog. Total lengde er 200 meter. Gjerde og port vil bli oppført på norsk side. Kostnadene er anslått til 3,6 mill. kroner.

Gjerdet bygges for å ta vår del av ansvaret som følger med Schengen-avtalen, i en tid da Schengen-samarbeidet er under sterkt press. Gjerdet og porten vil gi økt sikkerhet ved grensepasseringer i en tid da det er viktig å vite hvem som tar seg inn i riket. Dette er ikke en erstatning for arbeidet med en oppgradering av Storskog grensestasjon, men et tillegg.

Russerne har på sin side et gjerde som er lengre enn det norske, og som i tillegg har berøringsfølere. Dette nevner ikke Nygård.

Russlands grensekommissær er blitt informert om byggeplanene, i tråd med avtalene vi har med Russland om forholdene ved grensen. Gjerdet vil tjene begge parters interesser ved å skape ryddige forhold og god kontroll på grensen.  At de kaotiske forholdene som oppsto i fjor høst skal gjenta seg, er ingen av partene tjent med.

Flyktningstrømmen i fjor kom brått og uventet. Det kan hende igjen, selv om Nygård ser ut til å mene noe annet. I mellomtiden må Norge gjøre de tiltak som vi mener er nødvendige for å redusere norsk sårbarhet i en krisesituasjon, og styrke norsk evne til å opprettholde ro og orden i grenseområdet. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse