NRK Sápmis hovedkontor i Karasjok. Arkivfoto.

Reginiussens stereotypier

Det er oppsiktsvekkende at redaktøren i Finnmarks største avis reagerer på at det er mange koftekledte i sendinga.

Svar på iFinnmarks Ukeslutt

Ukeslutt i iFinnmark sist lørdag var trist lesning. Trist på mange måter. Redaktør i Finnmarks største avis synes å bli brydd over at det er mange koftekledte i en riksdekkende sending. Koftekledde som burde være helt naturlig å se i en sending fra Karasjok og Finnmark.

NRK1s direktesendte valgprogram onsdag 2. september handlet om helse - sett fra Finnmark og fra resten av landet.  Det var aldri ment å være en rikssending om alle spørsmål folk i Finnmark er opptatt av.

Sendingen sist onsdag var et resultat av samarbeid i NRK; Marienlyst, NRK Sápmi og NRK Finnmark, tilsvarende vi har med distriktskontorene over hele landet gjennom valgkampen. En sending hvor debattantene, etter vårt syn, belyste helseproblematikken i distrikts-Norge på en utmerket måte.

Andre problemstillinger som folk i Finnmark er opptatte av, har vi belyst godt i de mange valgsendingene rundt omkring i fylket. For første gang har vi valgsendinger fra samtlige nitten kommuner i Finnmark. I fem av disse har vi i tillegg hatt valgsendinger på samisk. Denne valgsatsningen har vi fått til takket være samarbeid mellom Reginiussens avis iFinnmark, NRK Finnmark og NRK Sápmi.  Det er en valgsatsning som NRK er stolt over.

Det er oppsiktsvekkende at redaktøren i Finnmarks største avis reagerer på at det er mange koftekledte i sendinga. At publikum pynter seg for en nasjonal tv-sending viser at de tar sendingen seriøst. Det er også slik at mange samer, som har offisielle verv, tar på seg kofta når de representerer eller har viktige møter. Kofta er for mange som dressen for andre.

Etter å ha lest redaktørens ord, blir vi minnet om viktigheten av NRKs oppdrag i forhold til samisk kultur og språk. Dette viser at vi har en jobb å gjøre for å bidra med innsikt og kunnskap om det samiske samfunnet til befolkninga i Norge.

Det Reginiussens Ukeslutt dog viser, er at nord i større grad bør belyses i riksdekkende sendinger. Når selv redaktøren for Finnmarks største avis forventer at NRK skal ta for seg hele bredden og alle viktige problemstillinger fra fylket i én og samme sending, så viser det behovet for å formidle et bredere bilde av nord. Dette tar vi på alvor. 

NRK har og har hatt en rekke gode riksdekkende programmer som bidrar til å vise bredden fra Finnmark, som Sommerbåten, Brøyt i vei, Melkeveien, Lovens lengste arm, for å nevne noen. Men vi må bli enda dyktigere på å nå fram i det nasjonale nyhetsbildet.  Distriktsdivisjonen og NRK Sápmi vil belyse aktuelle og viktige saker fra nord i sterkere grad på riksdekkende sendinger i NRK. Saker som berører oss i nord og som det er viktig å belyse nasjonalt, dette innbefatter også saker om samiske forhold. 

Det betyr at koftekledde skal bli et naturlig syn i regionale så vel som riksdekkende sendinger. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse