Annonse
BLIR HOS STATEN: De store regionteatrene skal likevel ikke overføres fra staten til de nye fylkeskommunene. Her fra forestillingen Pinocchio ved Hålogaland Teater i februar i år. Foto: Marius Fiskum

Regionreformen er død

Regionreformen nærmer seg sammenbrudd.

Regjeringen har bestemt av finansieringen av regionteatrene likevel ikke blir flyttet fra Staten til de nye regionene. Det betyr blant annet at Hålogaland Teater i fremtiden – etter korona-epidemien – vil være finansiert over statsbudsjettet. Nord-Norges kulturelle flaggskip slipper å konkurrere med  lokale kunstutstillinger og filmfestivaler om midlene.

Etter dette skal det bli interessant å høre fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo i Troms og Finnmark skjelle ut regjeringen for at han ikke får nye oppgaver nordover. Selv har han kjempet for at kultur ikke skal overføres, etter en effektiv lobbykampanje fra sektoren selv. Det er, når alt kommer til alt, tryggest i folden hos Han Stat. Fiskerihavner er en annen uønsket oppgave som blir forsøkt overført. Men fylkene langs kysten nekter, begrunnelsen er at det ikke følger penger med.

Denne uthulingen av fylkesreformen viser hvor mislykket den er. Den er dårlig planlagt og dårlig gjennomført. Det kan bety slutten på regionalisering av makt og ansvar i Norge i årtier fremover. Enden på visa kan bli det motsatte av det man ønsket å oppnå – mer makt til statsbyråkratiet i Oslo.

Det skyldes politisk håndverk som står til stryk. Det var miniputtpartiet Venstre som fikk gjennomslag for denne reformen i en byttehandel – men verken Høyre eller Frp har hatt noen interesse av å styrke et forvaltningsnivå man vil avvikle. Man kan mistenke at et halvhjertet Høyre håper reformen vil fungere som aktiv dødshjelp for fylkeskommunene.

For regionreformens elendighet kommer de neste årene til å blottlegge store fylkeskommunale administrasjoner. Som risikerer å fremstå som et dyrt og uhensiktsmessig bindeledd mellom stat og kommuner. Effektiviseringsgevinsten i reformen er lik null, i Troms og Finnmark har den ført til doble funksjoner. Det er ikke gode signaler fra det offentlige i en tid der privat sektor blør.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har gått høyt på banen for å reversere sammenslåinger av fylker. Det er et løfte det skal bli vanskelig å komme utenom. Ikke minst lengst nord. Riset bak speilet er at det vil koste enormt med penger å snu organisasjoner som nettopp har omorganisert seg.

Spørsmålet blir hvordan de rød-grønne – i et land på vei inn i en langvarig økonomisk krise - skal forsvare å bruke store summer på symbolpolitikk og fylkeskommunalt byråkrati uten meningsfulle oppgaver, etter et eventuelt regjeringsskifte i 2021.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse