Annonse
ULYKKELIG EKTESKAP: Fra det første møtet i det nye Troms og Finnmark fylkesting i fjor høst. Ved et regjeringsskifte neste høst kan sammenslåingen bli reversert.

Regionreformen er død, men konsekvensene lever

Nordlys har rett i at regionreformen er død, og avisa burde også innrømme at tvangsammenslåingen var helt unødvendig.

På lederplass i Nordlys 18.mai erklæres regionreformen død. Jeg er helt enig.

Først opplevde vi tvangssammenslåinger på tvers av folkeviljen, så en oppgaveoverføring så spinkel og mangelfullt finansiert at det tegner mot det tragikomiske. Så ille er det at fylkeskommuner har måttet si nei til å ta over noen av oppgavene. Ikke av uvilje mot mer ansvar. Tvert imot. Men fordi det er den eneste måten å ta ansvar på, slik situasjonen er.

Et eksempel er de viktige fiskerihavnene som forsøkes overført til fylkene etter å ha vært underfinansiert av staten i flere år. Uten at det følger nok midler med, vil regjeringa plassere dem på toppen av alt det andre fylkeskommunen heller ikke har penger til. Det er fullstendig uansvarlig.

Det virker som om Nordlys sin leder tar innover seg alt dette. Derfor er det merkelig at skytset rettes mot fylkesrådet i Troms og Finnmark. La meg minne om at samarbeidspartiene i fylkesrådet, både Ap, Sp og SV kom med tydelig kritikk av tvangssammenslåinga i valgkampen. Ikke bare er vi imot, men sentralt i vår felles politiske plattform står en oppdeling av Troms og Finnmark så snart den rikspolitiske situasjonen gjør det mulig. Enkelt sagt: Så snart et nytt stortingsflertall er på plass.

Å angripe fylkesrådslederen for en unødig regionreform er å rette baker for smed. Ansvaret for den offentlige fattigdommen vi ser bre seg under denne regjeringa er det nettopp regjeringa som har. Det ble advart mot få oppgaver, underfinansiering og konsekvenser ved sammenslåing på inn og utpust, før regjeringa til slutt lyktes i sin svært ufine prosess med å tvangssammenslå Troms og Finnmark.

Det mange av oss advarte mot er nå blitt en realitet; oppgaveoverføringa er mager og finansieringa enda magrere. Dette går ut over folk. Hva var da poenget?

Det ville vært fint om Nordlys nå kunne være så rause å gi Ap, Sp og SV rett i at tvangssammenslåinga av Troms og Finnmark var helt unødvendig. Regjeringas motiver synes å være alt annet enn å bidra til et sterkt nord. Her kan Nordlys for eksempel finne støtte i flertallet blant ekspertutvalget ledet av Terje P. Hagen, som mente at Finnmark alene kunne overta de fleste oppgavene utvalget hadde foreslått å overføre fra stat til fylke. Når vi ser hvor få oppgaver som rent faktisk overføres, bør det være tydelig for enda flere hvor unødvendig en opprivende tvangssammenslåing, totalt blottet for folkelig forankring, framstår.

Lederen i Nordlys avslutter med at det skal bli vanskelig å komme utenom løftene om oppdeling for samarbeidspartiene. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. Vi har nemlig tenkt å holde dem. Kostnadsspørsmålet har vi adressert i den rødgrønne politiske plattformen til samarbeidspartiene. Vi rigger organisasjonen slik at den skal kunne deles så skånsomt som mulig når vi får et stortingsflertall som lytter til folk i nord, i stedet for å overkjøre oss.

Vi tenker framover. Framtida er Troms og framtida er Finnmark. To sterke fylker med to sterke folkevalgte fylkesting i godt og nært samarbeid. Det er planen. Det er det ingen som behøver tvile på. Et regjeringsskifte vil sørge for at det skjer.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse