Annonse
ET DRAMA: Statsråd Trine Skei Grande (V) vil ta ned statlig støtte for Hålogaland Teater. Det er rå maktmisbruk, skriver Silje Solstad. Bildet er fra stykket Drøm om høsten fra 2019 ved HT. Foto: Hålogaland Teater

Regjeringa lar Nord-Norge i stikken  - igjen

Kulturdepartementet utpeker to nasjonale scener. Begge er sørpå. Det er rå maktmisbruk.

Til slutt kan HT smuldre inn til et lite lokalt teater som bare folk i Tromsø kan besøke.

På en tid da nordlendinger måtte ta flyet eller båten sørover for å få sett profesjonelle oppsetninger, ble Hålogaland Teater det første regionale teateret i Norge og det første teateret i Nord-Norge i 1971.

Finansiert hovedsakelig av Staten, med trygg, regional forankring.

Siden har vi latt oss begeistre, engasjere og underholde med tolkninger av Petter Dass, Henrik Ibsen, Shakespeare eller nyoppsetninger som Blå Åker, Vestregata og Gutten som ble et insekt.

Denne uka er statsråd Trine Skei Grande (V) på festival i Tromsø. Det blir lite tid til å se film. For hun har et stort forklaringsproblem.

Hun vil nemlig gi Troms og Finnmark fylkeskommune en baby de ikke vil ha, samtidig som hun lar andre fylkeskommuner «slippe unna».

Mandag møtte hun fylkespolitikerne. Tirsdag, teateret. Der må hun forklare hvorfor hun vil la departementet utpeke to nasjonale scener – begge sørpå.

Da debatten om regionreformen blåste sterkt, var det mange som ba om flere oppgaver overført til fylkene. Flere oppgaver. Flere midler.

Nå har Kulturdepartementet foreslått en helt vilkårlig og asymmetrisk finansieringsmodell, som bare skal gjelde for noen utvalgte teatre og ikke de andre.

For mens Den Nationale Scene, i statsminister Erna Solbergs hjemby, og Nationaltheatret i Oslo, beholder status som «spesialiserte eller unike i nasjonal sammenheng», får blant annet Trøndelag Teater og Hålogaland Teater ikke denne statusen.

Regionene er ikke viktige for denne regjeringa, det vet vi. Men dette forslaget vil bryte ned den historisk viktige etableringen som ble gjort i 1971. Den skulle sikre en likeverdighet. At en innbygger fra Nordreisa kunne få se kultur med like god kvalitet som en innbygger fra Bærum.

Kulturdepartementet har foreslått at Troms og Finnmark fylkeskommune skal overta hovedtyngden av finansiering av teateret fra 2021.

Det er rå maktmisbruk å komme med en slik finansieringsmodell.

Et teater med en nasjonal funksjon i Nord-Norge, skal altså prioriteres blant fylkesveger, tannlegetjenester og videregående utdanning. Mens Staten skal ha et sted mellom null og 49 prosent av finansieringen, skal Troms og Finnmark ta hovedvekten.

Den Nationale Scene ble først innlemmet i samme finansieringsmodell som HT, men ble hørt, da de tok til motmæle. Statlig finansiering sikrer nasjonal infrastruktur. Det kan ikke være slik at Staten tar seg av Oslo og Bergen. Staten må også være synlig i nord.

Nå trekker de ut pluggen og forlater sitt ansvar for også å gi nordlendinger kultur av kvalitet.

HT vil bli et monster på det fylkeskommunale budsjettet, som vil skvise alle de andre kulturtiltakene i det nye fylket. Samtidig vil HT være mer sårbar for økonomiske kutt. Vi vet allerede at det nye fylket ikke akkurat har med seg lommene full av penger. Det første som ryker er turnévirksomheten. Deretter de internasjonale samarbeidene. Til slutt kan HT smuldre inn til et lite lokalt teater som bare folk i Tromsø kan besøke.

Trine Skei Grande må snu i denne saken og sørge for at Norge opprettholder et profesjonelt nivå og tunge nasjonale institusjoner utenfor hovedstaden.

Slik Venstre vedtok på landsmøtet i 2018: De konkluderte med at «Venstre ønskjer difor ikkje at institusjonar som i dag har eit nasjonalt mandat, overførast til fylkeskommunane.» Hvor i alle dager er Venstre i Nord-Norge i denne saken?

For Venstres vedtak gjelder i aller høyeste grad for Hålogaland Teater.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse