Statsminister Erna Solberg sa i trontaledebatten på Stortinget, at vi må føre en mer næringsvennlig politikk. Men regjeringen mangler kunnskap om hva som skal til i Nord-Norge, skriver Lisbeth Berg-Hansen. Bildet er fra fjorårets trontaledebatt. Foto: NTB Scanpix

Regjeringen forstår ikke Nord-Norge

En næring regjeringen definitivt ikke forstår, er fiskerinæringen. Det er særlig alvorlig for Nord-Norge.

At Arbeiderpartiet og Høyre er på hver sin side av politikken vet alle. Arbeiderpartiet vil bruke de store pengene på fellesskapet og like muligheter til alle, mens Høyre vil bruke de på et par nabolag i Oslo og Bærum.

Statsminister Erna Solberg sa i Trontaledebatten på Stortinget, at vi må føre en mer næringsvennlig politikk. Det er ingen som nekter henne og regjeringen å gjøre det. Hun har faktisk hatt tre år på seg til å gjøre nettopp det.

At vi har en regjering som ikke forstår distriktene, som ikke forstår Nord-Norge, har vi sett lenge. I Trontaledebatten fikk vi bekreftet det. En strøm av høyrerepresentanter, holdt innlegg om hvor godt alt går, og at vi skal ta hele landet i bruk. Ja, heldigvis går det godt i deler av landet, ikke minst i nord. Særlig eksportnæringene går godt, inklusive sjømatnæringa. Like lite som regjeringa har ansvar for lav oljepris, har regjeringa ikke æren for høy laksepris og lav kronekurs.  Næringsministeren fulgte opp talepunktene til Høyre, og viste til et næringsliv som vil ha mer av det samme; skattelettelser til de aller rikeste.

Det næringslivet jeg møter i nord, uttrykker noe annet.  De forteller om en følelse av usikkerhet. Hvilken regning får vi i neste forslag til statsbudsjett fra denne regjeringen?  Sist fikk de flyseteavgiften, som rammer Nord-Norge hardest. Vi har ikke noe alternativ til fly. Men verre enn det, er anbudskriteriene som samferdselsministeren brukte ved siste utlysning på kortbanenettet. Der man før hadde kriterier til flytider, som gjorde at man kunne reise til Oslo på dagsmøter, må man nå legge inn overnatting. Er det det, statsministeren legger i en offensiv politikk for flere lønnsomme arbeidsplasser?

En næring regjeringen definitivt ikke forstår, er fiskerinæringen. Det er særlig alvorlig for Nord-Norge. Når regjeringen i sin havnestrategi vurderer å overføre de statlige fiskerihavnene til kommunene, da er det i hvert fall ikke den næringa statsministeren tenker på når hun sier at privat sektor må få bedre rammebetingelser.  Hvis noen tror at f.eks Andøy kommune er i stand til å realisere et fiskerihavneprosjekt på en halv milliard, så reis til ordføreren i Andøy og fortell han hvordan han kan greie det. Når regjeringen i sine festtaler peker på sjømatnæringen som et viktig bein i framtidas næringsliv, kan det umulig være fiskerinæringen.

Nå ser vi også at havbruksnæringa slakter regjeringens opplegg til vekst. På hjemmesiden til Sjømat Norge står å lese: «Regjeringens foreslåtte vekstmodell for laksenæringen vil verken bidra til Stortingets føringer om et klarere regelverk, forutsigbarhet eller bedre lusekontroll. I stedet for økt matproduksjon og flere arbeidsplasser, vil resultatet bli det motsatte sier styreleder Inger-Marie Sperre»
Vi så det samme da tidligere fiskeriminister Aspaker nærmest satte fyr på kysten, ved å ikke slå fast at Deltakerloven og Fiskesalgslagsloven fortsatt skulle være grunnmuren i norsk fiskeripolitikk.

Sjømatnæringa, og det som finnes i havrommet, er ubeskrivelig viktig for vekst og utvikling i Nord-Norge. Derfor har vi ikke råd til å la regjeringen drive å teste ut sin næringsnøytrale virkemiddelpolitikk, og sin ideologi om kun å la markedskreftene rå. En målrettet og aktiv næringspolitikk som utløser potensialet i sjømatnæringa er det vi trenger. Den kommer med regjeringsskiftet i 2017.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse