Annonse
BLIND FLEKK: Det er herfra og nordover, at maktpolitikere i hovedstaden, svært ofte har vanskelig for å få øye på landskapet. Foto: Kjell-Are Sollied

Regjeringen og Nord-Norge

Det er ikke Nordlys’ oppgave, på leder- eller kommentarplass, å heie på den ene eller andre regjering, verken på nasjonalt eller lokalt nivå.

Vår oppgave i Nordlys er å ivareta den nordnorske landsdelens tarv, enten statsministeren heter Stoltenberg eller Solberg.

Vi har en rekke ganger på lederplass kritisert den blåblå regjeringen for å stå med ryggen til nord. Det gjelder i samferdselspolitikken, i en i beste fall uklar nordområdesatsing og med hensyn til manglende satsing på nordnorsk næringsliv.

Vi må av denne grunn gjerne beskyldes for å være «regjeringsfiendtlig», men det har i så fall lite med partipolitiske preferanser å gjøre.

Det er lett å dokumentere at vi har fyrt av flere, lignende salver, både på leder- og kommentarplass, da regjeringen hadde en helt annen farge enn dagens regjering. 

Vi har også relativt nylig kraftig kritisert et forslag til storbypolitisk program som ble fremmet til Arbeiderpartiets landsmøte, et forslag som utelukkende handlet om store satsinger fra Trøndelag og sørover.

Det kan synes merkelig at det skal være så vanskelig å se hele Norges-kartet når man har utkikkspunkt fra Oslo. Det er ikke desto mindre helt vanlig at både regjerings- og stortingspolitikere får en blind flekk på de politiske synsnervene når man har tilbrakt en del tid i maktens korridorer i hovedstaden.

Det er ikke Nordlys' oppgave, på leder- eller kommentarplass, å heie på den ene eller andre regjering, verken på nasjonalt eller lokalt nivå. Overfor regjeringen Solberg er vi like kritisk innstilt som vi vil være overfor en hvilken som helst annen regjering.

Vår oppgave i Nordlys er å ivareta den nordnorske landsdelens tarv, enten statsministeren heter Stoltenberg eller Solberg. Det vil selvsagt gjelde også hvis det med tiden skulle komme en Støre-regjering.

Vi tror nok at kritikere som hevder at vi logrer for det ene eller andre regjeringsalternativet, utmerket godt vet at vi er kritiske til makta, i Tromsø og i Oslo, uansett hvem som regjerer. Det er jobben vår.

Å være maktkritisk trenger ikke være det samme som å være negativ og svartmalende. Det aller meste i Norge fungerer godt og i avisens nyhetsspalter skal vi også speile de positive hendelsene.

Det er imidlertid ikke vanlig i tide og utide å dele ut ros i leder- og kommentarjournalistikken. Men det hender. Dessverre har det vært få anledninger til dette med den sittende regjering.

Det er et beklagelig faktum.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse