Annonse
All infrastruktur beholdes på Andøya flystasjon som nå blir "beredskapsbase", og det koster. Besparelsen på å legge ned er så godt som nullet ut, skriver Harald Fodstad. Foto: Forsvaret

Regjeringens kronargument gjelder ikke

Om noen år har vi den endelige summen på Evenes, det kommer til å bli en svart dag.

Økonomi og luftvern var kronargumentene som felte Andøya flystasjon (AF). Luftvern er det ingen som snakker høyt om lenger, siden også regjeringen nå sier at MPA skal trekkes tilbake om det oppstår en tilspisset situasjon.

Hva så med økonomi. Vi har fått inntrykk av at milliardene sitter ganske så løst, og at myndighetene ikke unnslår seg fra å opptre uredelig (eller løgnaktig) når de argumenterer for sitt syn. Svært tydelig ble dette da de presterte å pris-sette boligene på Andenes til mange ganger markedsverdien og beregnet kostnaden for utvidelse av tverrvindbanen til det 5-dobbelte av det en lokal entrepenør kom frem til.

Målet helliger middelet, og målet var å legge ned AF nærmest for enhver pris. Så viser det seg at det kunne vært kjekt å ha kapasitet til å ta imot allierte. Denne erkjennelsen må ha kommet som julekvelden på kjerringa, for nå hadde de allerede vedtatt å radere bort de fleste jagerfly-shelterne i nord samt de to viktigste flystasjonene, Bodø og Andøya.

Da ble AF forfremmet fra forsterkningsbase (et helt nytt ord, som er en flystripe uten all støttefunksjon, slikt må de som skal bruke anlegget selv ta med seg, inkl drivstoff) til beredskapsbase, og der forsvant også det andre kronargumentet (økonomi) for nedleggelsen. All infrastruktur beholdes, og det koster. Besparelsen på å legge ned AF ble så godt som nullet ut, det vil altså ikke være noe å spare ved å legge ned AF, hverken på kort eller lang sikt.

På Evenes er det imidlertid en annen historie. Foreløpig er kostnaden økt med 80%, og det før det første spadetaket er gjort. Og erfaringene med tilsvarende prosjekt tilsier at regningen vil bli større, mye større. At man dessuten får en løsning som militærfaglig er mye dårligere er gjentatt så mange ganger at alle må ha fått det med seg.

Også Forsvarsdepartementet erkjenner dette: «Noen ganger er den beste løsningen for dyr». Som det fremgår blir det ikke dyrere med den beste løsningen, men tvert imot billigere.

Hørte på nyhetene i dag at det er kritisk for vikingskipene. Man ventet at det ville komme penger i revidert, men der var det ikke mer igjen. Her kjenner man igjen myndighetene, mange gode formål må vente lenge og kanskje forgjeves.

Unntaket kjenner vi, om noen år har vi den endelige summen på Evenes, det kommer til å bli en svart dag. Da vil det hjelpe lite å si «hva sa vi?»,  men på vegne av skattebetalerne vil det nok bli all grunn til å beklage sløseriet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse