Annonse
Statsminister Solberg og hennes mannskap har ikke avvist at de kan se om det trengs ytterligere hjelp etter sommeren. Utfordringen er at da vil mange allerede ha mistet jobben i denne næringen, og flere virksomheter vil ha gått unødig konkurs, skriver Åsunn Lyngedal. Bildet er tatt i Henningsvær. (Foto: Hugo Johansen, Lofotposten)

Regjeringens nådeløse beskjed til reiselivsnæringen: Ingen hjelp til å unngå oppsigelser i sommer

Det kan se ut som regjeringen ikke har tatt inn over seg at reiselivet er i en særegen situasjon når verden treffes av en pandemi og grensene stenges. Mens reiselivsnæringen roper om hjelp, viser Solberg regjeringen ingen nåde: Beslutningen om oppsigelser må tas i juli fordi muligheten til å permittere ikke forlenges. Folk vil få beskjed om at de mister jobben i sommerferien. Det er heller ingen hjelp til å dekke faste utgifter etter august, reisearrangørene får ingen hjelp etter 14. juni og 85 % av sesongbedriftene i reiselivet får ikke hjelp i det hele tatt. 

Arbeiderpartiet har forsøkt å få regjeringen til å forstå at reiselivsbedriftene og deres 175 000 ansatte spredt over hele landet har krav på også regjeringens fulle oppmerksomhet. Derfor foreslo vi en rekke tiltak for å hjelpe næringen gjennom koronakrisen: Å utvide permitteringsordningen, slik at beslutningen om oppsigelser skulle kunne tas etter sommeren var en av disse.

Men regjeringen ville ikke. Konsekvensen er at adgangen til permittering går ut oktober. Når de ansatte har 3 måneders oppsigelsestid betyr det at bedriftene vil måtte si opp folk allerede i juli. For den som kjenner reiselivsnæringen er dette standpunktet ubarmhjertig.

40 % av markedet for reiselivet i Norge er utenlandske markeder som myndighetene i skrivende stund har stengt grensen til. Av gode grunner. Men når Høyres Nordby Lunde i NRK på St Hans aften sier at det ikke er alle reiselivsbedrifter som skal overleve, kan en undres på om andre næringer ville blitt overlatt til seg selv etter 4 måneder med myndighetspålagt stengt butikk. For det er det som er tilfelle når tilgangen til det størstedelen av internasjonale markedet har vært stengt siden midten av mars.

Regjeringen har valgt å kutte muligheten for kontantstøtte når sommeren er over. For sommersesongbedriftene kom støtten knapt i gang. De fleste av dem fikk ikke status som sesongbedrift, de drev ikke utendørsvirksomhet. Det er det bare 10-15 % av sesongbedriftene som gjør. De andre dekker utgiftene hele året av det de tjener på å selge overnatting og bespisning en kort sommersesong. Med utenlandsmarkedet borte, blir det lite til å dekke utgifter til høsten. De som setter sammen reiser og selger en pakke kan regne med å få hjelp med bare 20 % av tilbakebetalingene de er lovpålagt å gi forbrukerne. Fram til 15. juni. For da er vel krisa over? Arbeiderpartiets forslag om at staten skulle stille med 60 millioner til markedsføring mot nye markeder hjemme og ute ville de heller ikke støtte. Beskjeden fra regjeringen er klar: Reiselivsnæringen får klare seg selv.

Solberg og hennes mannskap har likevel ikke avvist at de kan se om det trengs ytterligere hjelp etter sommeren. Utfordringen er at da vil mange allerede ha mistet jobben i denne næringen, og flere virksomheter vil ha gått unødig konkurs.

Den reiselivsbedriften som overlever får se!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse