Annonse
Hvis det hadde vært mulig å samle hele den norske Hæren for å se en fotballkamp i Tromsø, ville ikke Alfheim stadion engang vært halvfullt. Ikke rart at vi trenger å spe på med nye kontingenter fra det amerikanske marinekorpset, kommenterer Oddvar Nygård. Bildet viser soldater og elever fra Jørstadmoen på ryddedugnaden "Hele Norge rydder" 3. mai. Foto: Anette Ask, Forsvaret

Regjeringens narrespill om Forsvaret

Statsminister «Vil ikke» Solberg har satt foten ned for de øvrige, og demonstrerer med all ønskelig tydelighet at hun har ingen planer om å nå noe to prosent-mål for bevilgninger til Forsvaret innen 2024. Tilbake på arenaen sitter en forsvarsminister som en oversett tigger med noen få tiøringer i plastkoppen sin.

Så var katta ute av sekken. Da finansminister Siv Jensen var ferdig med sin presentasjon av revidert nasjonalbudsjett i går, lå det omstridte forsvarsforliket med Arbeiderpartiet tilbake på slagmarken, skutt i fillebiter av regjeringspartiene. Hvis Ap hadde forventet at regjeringen mente alvor med løftene som skulle sørge for at forliket ville bli overholdt, sitter de nå med fasiten: Det hele har vært et narrespill.

Forliket, mens det ennå levde på kunstig åndedrett, handlet om fire klare krav: Fortsatt relevant helikopterstøtte til Hæren, en ekstra påplussing på Heimevernets budsjett, anskaffelse av nye stridsvogner og opprettholde en stridsgruppe på ett til to kompanier i 2. bataljon på Skjold. Fasiten ble følgende: 15 Bell 412-helikoptre skal stasjoneres på Rygge for å betjene spesialsstyrkene. Tre helikoptre blir værende på Bardufoss som støtte til Hæren. Det er seks maskiner mindre enn det hærsjef Odin Johannessen har slått fast var behovet. Ingen stridsgruppe blir opprettholdt i 2. bataljon og anskaffelse av nye stridsvogner er – atter en gang – skjøvet ut i en ukjent fremtid, mest sannsynlig i minst ti år. Lyspunktet: Heimevernet fikk en påplussing på 36 millioner i revidert budsjett.

Med litt velvilje kan man konkludere med at ett av de fire kravene er imøtekommet fra regjeringens side. Statsminister «Vil ikke» Solberg har satt foten ned for de øvrige, og demonstrerer med all ønskelig tydelighet at hun har ingen planer om å nå noe to prosent-mål for bevilgninger til Forsvaret innen 2024. Tilbake på arenaen sitter en forsvarsminister som en oversett tigger med noen få tiøringer i plastkoppen sin. Og det eneste Jonas Gahr Støre og Anniken Huitfeldt har fått, er en kald skulder fra Erna og Siv.

Tre helikoptre igjen på Bardufoss innebærer at understøttelsen til Hæren nærmer seg det symbolske, samt at støtte til sivile redningsoppdrag kan politimesteren bare se langt etter. En av Hærens beste og mest operative avdelinger, 2. bataljon på Skjold, blir omgjort til en mobiliseringsavdeling og puttet i den berømte møllposen. Hærens nåværende stridsvogner, som har tjenestegjort siden første halvdel av 1980-tallet, skal rulle videre til alderdommen tar dem og livsgnisten slukner av seg selv. Kanskje varer de helt til 2020. Hærsjef Johannessen leverte en treffende beskrivelse i et innlegg i DN for noen dager siden, da han skrev at fortsatt bruk av de eldgamle stridsvognene var som å sette en pensjonist til å spille på det norske fotballandslaget. Formodentlig vil infarktet ta disse pensjonistene så raskt at ikke en gang det nærmeste PCI-senteret kan gjøre noe med saken. Det vil bli en sørgelig skjebne for det som skulle utgjøre den norske landmaktens knyttneve.

Denne regjeringen har nå sittet i fire og et halvt år. Fasiten så langt er at Forsvaret ligner mistenkelig på en sveitserost. Det er store hull overalt. Vi har en marine der fregattene i hele sin levetid har seilt uten helikopterstøtte. Kystvakten har operert i tre år uten helikoptre. Hæren i nord mister nå seks helikoptre. Leopard-stridsvognene ligger på sotteseng. Det som en gang var en brigade, minner nå mest om en luftspeiling. Med opprettelsen av et landforsvar i Finnmark blir det ikke tilført nye ressurser; man henter personell og materiell fra andre deler av landet og smører det lille som er igjen av kampkraft tynt utover kartet.

Hvis det hadde vært mulig å samle hele den norske Hæren for å se en fotballkamp i Tromsø, ville ikke Alfheim stadion engang vært halvfullt. Ikke rart at vi trenger å spe på med nye kontingenter fra det amerikanske marinekorpset.

Så er det bare dette som gjenstår: Alle vi som har en viss interesse for forsvarspolitikk venter nå i åndeløs spenning på det neste utspillet fra Høyres forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes. Han er som kjent en begeistret tilhenger av regjeringens «historiske satsing» på Forsvaret. Særlig i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse