Annonse
Basert på samme materiale som i filmen "Reindrømmen" lager Fridtjof Kjæreng nå en TV-serie i samarbeid med NRK. "NRK har vurdert det slik at Per Kitti har blitt tilstrekkelig informert og gitt tilstrekkelig samtykke", skriver Kjæreng i dette innlegget. Foto: Kaja Baardsen

Reindrømmen

Da jeg viste filmen til Per Kitti i høst, hadde han ikke noe negativt å si om filmen. Han fortalte meg derimot at han opplevde et press på å trekke seg. Det er meget beklagelig.

Tenk deg at du som reindriftsutøver på Kvaløya får en telefon fra venner og slekt i Sverige. De har sett en film på TV og du ikke framstår slik de synes du burde. En arkeolog, som har registrert fortidsminner på Kvaløya, tar også kontakt. Hun synes at du bør trekke deg fra filmen.

Filmen som tidligere ble vist på SVT er identisk med den som nå vises under TIFF, med stor suksess.  Den handler om reindriften på Kvaløya, der det nå er kommet inn en ny reindriftsutøver. Per Kitti har drevet med rein på Kvaløya i mange år.

Da jeg viste filmen til Per Kitti i høst, hadde han ikke noe negativt å si om filmen. Han fortalte meg derimot at han opplevde et press på å trekke seg. Det er meget beklagelig.

Stine Sveen har oppnevnt seg som hans talsperson. Hun har tatt kontakt med SVT, TIFF og NRK, men aldri med meg, før nå, før premieren for filmen på TIFF.

De som har medvirket i filmen har på forhånd vært informert om hva opptakene handler om og hvem som er med i prosjektet. De har selv ønsket å medvirke. 

Jeg har hatt en åpen dialog med Per Kitti under hele opptaksperioden. Han er også informert om at dette er en stor produksjon som tar tid å ferdigstille.

Jeg stiller meg derfor uforstående til innholdet i Stine Sveens innlegg.

Basert på samme materiale som i filmen lager jeg nå en TV-serie i samarbeid med NRKNRK har vurdert det slik at Per Kitti har blitt tilstrekkelig informert og gitt tilstrekkelig samtykke.

Serien ser lovende ut og viser utfordringene med å drive med rein på ei øy, der det er helårsdrift. At øya ligger i nærheten av en storby gjør ikke hverdagen lettere for reindriftsutøverne.

Jeg håper et publikum får glede av serien. Den gir et viktig innblikk i en kultur med lange tradisjoner i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse