Annonse
Når rekefangstene minsker, samtidig som oppdretterne pumper ut midler designet for å ødelegge krepsdyr, så bør man kunne legge sammen to og to, skriver Eskild Johansen som fronter en aksjon for å stanse planene om lakesoppdrett i Ullsfjorden. Foto: Lars Kufaas / Scanpix / Nordlys

Rekefangstene stuper i Ullsfjorden – mens oppdrett vokser videre

Med en ny konsesjon på Fakken utenfor Vannøy og et nytt anlegg på vei innerst i Ullsfjorden, står vi nå foran et økologisk kollaps i Ullsfjorden.

Tall fra statistisk sentralbyrå viser at rekefangstene på rekefeltene i Ullsfjord stuper – mens fylkesråd for Næring i Troms planlegger flere nye oppdrettsanlegg i fjorden. 

Det jobber folk på fiskebrukene på Reinøya og i Oldervika samt i rekeindustrien i Lyngen som er helt avhengig av utkommet av fjorden. Når fangstene reduseres, samtidig som oppdretterne pumper ut midler som er designet for å ødelegge krepsdyr, så bør man kunne legge sammen to og to. 

https://www.barentswatch.no/en/fishhealth/locality/27476/2016/35/overview

Oppdrettsgigant på vei til Karlsøy

Norway Royal Salmons to underselskaper i Troms; Nord-Senja Laks og Wilsgård Fiskeindustri er nå innstilt til å få tildelt oppdrettslokalitetene i Karlsøy, til tross for at de grønne konsesjonene er svært omstridt. Johansen mener at oppdrettsgiganten ikke har noe som helst planer om å drive miljøvennlig. 

Med Triploid lakseproduksjon har til dags dato ikke klart å få en enste levedyktig bestand. Den steriliserte laksen har død i mærene før de ble fullvoksen. 

De er i tillegg motarbeid av deler av næringen fordi de mener den manipulerte laksen vil kunne skade norsk laks omdømme. Forsøkene med rognkjeks som avlusning er mislyktes, så det er ingen tvil om at en søknad om dispensasjon for å drifte ordinært vil komme. 

Står foran økologisk kollaps

Fredag kveld startet aksjonsgruppa underskriftsaksjon for å få løftet oppdrettssaken inn for behandling på fylkestinget. Aksjonsgruppa trengte da 500 underskrifter for å få saken vurdert av Fylkestinget. Mandag ble over 1400 underskrifter innsendt sammen med en begjæring til fylkestinget om å utsette behandlingen av oppdrettslokalitetene i Karlsøy, til Fylkestinget hadde behandlet innbyggerinitiativet. 

Med en ny konsesjon på Fakken utenfor Vannøy og et nytt anlegg på vei innerst i Ullsfjorden, står vi nå foran et økologisk kollaps i Ullsfjorden. Det er fylkesrådets ansvar å ivareta fiskeindustrien, kystfiskerne og befolkningens interesse – og ikke bare oppdretterne. 

Tirsdag skal oppdrettslokaliteten behandles i fylkesrådet. Det er enda mulig å underskrive innbyggeroppropet: https://minsak.no/sak/1103

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse