Annonse
Pengene strekker ikke til for stadig flere i velferds-Norge. Og mange tyr til Fattighuset og andre frivillige for å overleve.

Rekordmange fattige før jul

I Norge, et av verdens rikeste land, vokser køen foran Fattighuset hvert eneste år før jul. Tenk det!

Er økonomien svært anstrengt fra før, blir det å feire jul nærmest en umulighet.

Utvilsomt ser vi en samfunnsutvikling hvor det er økende sosiale forskjeller. Og mange faller utenom den velferd de fleste tar for gitt. Ekstra sårt er det når det er høytider som jul. Da er det naturlig og forventet at man koser seg litt ekstra. Men er økonomien svært anstrengt fra før, blir det å feire jul nærmest en umulighet. Verst rammes kanskje de med barn.

I et samfunn med mye materiell velstand blir skammen over å falle utenfor ekstra stor. Det kan oppleves ydmykende i en fra før vanskelig livssituasjon.

Veien inn i fattigdom kan være mange. De vanligste årsakene er samlivsbrudd, sykdom, uførhet eller man mister jobben. Dessuten er samfunnets sikkerhetsnett, NAV, langt ifra velfungerende nok. Noen får ikke det dem har krav på. Mens andre lider under latterlig lave kommunale satser for hjelp.

Når stadig flere må ty til Fattighuset for å overleve snakker vi om en ny underklasse. Og dette har fått vokse fram uten at verken venstresiden eller høyresiden har tatt nødvendige politiske grep. De skylder heller på hverandre. Ja, for hvor er tiltakene når stadig flere må trygle om bistand?

Noen som søker hjelp holder rett og slett på å fryse ihjel på gata. I velferds-Norge. I 2016. Nylig uttalte Fattighuset at behovet for varme klær og soveposer er ekstra stort i år. Regjeringen snakker konsekvent om arbeidslinjen, men glemmer at veien inn i fattigdom er sammensatte. De skyver dermed mye av storsamfunnets ansvar over på individet selv.

Vel og bra at mange gavmilde frivillige og organisasjoner stiller opp, men snakker vi ikke her om et problem som først og fremst burde være et offentlig samfunnsansvar?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse