Annonse
Et omdømme er sårbart, og i løpet av helgen har Ræma 1000 blitt døpt om til Ræva 1000 på folkemunne i Nord-Norge.

Rema er ikke min bestevenn

Rema 1000 har tråkket rett på det nordnorske hjertet.

Rema har åpnet døren til et folkeopprør.

I løpet av helgen har den nye markedsførings-gimmicken Ræma 1000 raskt blitt døpt om til det omtrent like folkelige Ræva 1000 i nord.

Det er utløst av at Rema 1000 gir all hylleplassen for brus og øl til den internasjonale, danskeide giganten Carlsberg. Og Remas nye bestevenn i Danmark forlanger noe tilbake for at Rema skal få de aller beste betingelsene i bransjen.

Det Carlsberg får som gjenytelse fra Rema, er blant annet at bryggeriproduktene fra Mack i Tromsø kastes hodestups ut av butikkhyllene i 18 av landets 19 fylker. Også i Finnmark og Nordland skal Mack raderes vekk fra Remas sortiment.

Det var Aftenposten som lørdag fortalte hva det fra nå av vil koste å være såkalt «bestevenn» med Rema.  

Det innebærer at både Mack og flere andre lokale aktører i norsk leverandørindustri forsvinner fra Rema-butikkene.  

Når det gjelder øl og mineralvann vil hyllene grovt sett bestå av Ringnes, egne Rema-merkevarer og noen få lokale tilpasninger.

For Mack vil det være dramatisk dersom de ikke får selge øl og mineralvann i norske Rema-butikker. Direktør Harald Bredrup sier til Nordlys at mange ansatte ved bryggeriet kan komme til å miste jobben.

Nå er sterke følelser i sving, og jeg lurer på om Rema i det hele tatt har overskuet hva de har gitt seg inn på.  Kanskje de satser på å stå i stormen og håpe det går over.

Hvis det ikke går over, vil det som fortoner seg som genialt i de indre gemakker hos Ole Robert Reitan på Lade Gaard, vise seg å være et av de største bomskuddene i norsk daglivarehandels historie.

Alt tyder på at Rema hadde trodd at Norge skulle falle ned foran Reitan-familiens føtter i begeistring over det nye lojalitetsprogrammet og utsiktene til å spare noen kroner på handlevogna.

Men Reitan-gruppen har ikke tatt hensyn til den meget sterke identiteten som er knyttet til for eksempel Mack. 

Mack er en uhyre viktig kulturell merkevare for mennesker i og fra nord.  Og det er en del av det nordnorske hjertet som nå blir tråkket på av Rema.

Reaksjonene i Nord-Norge er derfor særdeles sterke, Rema 1000 har åpnet døren til et folkeropprør, og gjennom helgen har det kokt på sosiale medier.

Mange samfunnstopper og sterke personligheter i og fra Nord-Norge har allerede sagt fra at de vinker farvel til Rema for godt. Når Rema ikke vil være bestevenn med Mack,  har ikke nordlendingen tenkt å være bestevenn med Rema. Flere oppfordrer også til boikott, og å flytte handlekurven over til Kiwi, Coop og Spar.

Folk i nord utgjør riktignok kun 10 prosent av befolkningen her til lands. Men i tillegg kommer en hel hær av utflyttede nordlendinger som elsker Mack-øl og som nå er villige til å bruke forbrukermakten til å gi svar på tiltale.

Rema 1000 håper kanskje at korttidshukommelsen vil slå inn og at nordlendingene vil gli inn i folden som bestevenner etter hvert.

Jeg er ikke så sikker på det. Det kan faktisk hende kundene er så smarte at de forstår at Remas strategi kan vise seg å være helt virksomhetskritisk for norsk industri og lokale norske merkevarer.  Og mange vil nå spørre hva det er som gjør at Reitangruppen har distansert seg fra de som gjør at de har tjent milliarder hvert eneste år, nemlig sine egne kjøpmenn og ikke minst konsumentene.

Dersom Rema 1000 skulle lykkes med sin strategi, så vil Coop og NorgesGruppen følge etter. Da kan vi takke farvel til både Macks Bryggeri og mange andre mindre leverandører i Norge. Derfor er det viktig at forbukerne sier fra om at man vil beholde mangfold og kultur i butikkene.

Inntil videre tror jeg Rema skal få slite veldig tungt med å finne bestevenner i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse