Annonse
RASER MOT NORDLYS: Sjefredaktøren i Avisa Nordland Jan Eirik Hanssen (innfelt) mener Nordlys står i spissen for en respektløs omkamp om PCI her i Bodø.

Den respektløse omkampen om PCI

Sjefredaktøren i Avisa Nordland med angrep på Nordlys.

Det tok mange år. Kampen var intens. Landsdelens offentlige rom var opplyst av verbale raketter med høyt volum og harmdirrende sprengkraft. Intensiteten i angrepene var like sterk i begge retninger, uavhengig av om angrepene ble startet i Tromsø eller i Bodø.

Verken striden om en eller flere regioner i nord, eller «hatoppgjørene» mellom Glimt og TIL på fotballbanen, kunne måle seg med engasjementet i PCI-saken. Det var verbal borgerkrig mellom de to største byene i nord. Så langt gikk det at UNN-direktør Tor Ingebrigtsen måtte gå av etter at han skal ha kommet med trusler mot daværende styreleder i Helse Nord, Marianne Telle.

Nå er ting falt på plass. Kampen fra Tromsø for hele Nord-Norge som en felles region er tapt. Heldigvis. På fotballbanen har lagene tatt hver sin retning. Glimt til topps, TIL til bunns. Og nå er også det nye PCI-sentret ved Nordlandssykehuset i gang. Merkelig nok: En fredfylt etablering i samarbeidets ånd mellom Bodø og Tromsø. I all stillhet og til beste for pasientene.

10. februar åpnet det tiende PCI-sentret i Norge. Det eneste mellom Trondheim og Tromsø. PCI er en forkortelse for perkutan koronar intervensjon. Når en blodåre i hjertet har gått tett og ført til hjerteinfarkt, føres et ballongkateter inn i åren og blåses opp, og innsvnevringen blokkes ut. Omlag 800 pasienter fra Helgeland og Salten vil behandles i Bodø. Halvparten av pasientene vil behandles for akutt hjerteinfarkt.

Så langt har det bare vært UNN i Tromsø som har utført PCI-behandling. Overlege Thor Trovik ved hjertemedisinsk avdeling ved UNN har vært en av de største motstanderne av etablering i Bodø. Han har nå 20 prosent stilling som prosjektleder ved Nordlandssykehuset. Han leder Helse Nords prosjektgruppe som har koordinert arbeidet med å bygge opp PCI-tilbudet i Bodø og vil være sentral i driften også i fortsettelsen.

Jeg vil berømme Trovik spesielt, og staben av fagfolk som har jobbet godt sammen for å etablere landets mest moderne PCI-senter i Bodø. Trovik har selv understreket at samarbeidet mellom Bodø og Tromsø er helt nødvendig for å gi det beste tibudet til pasienter begge steder. Slike holdninger fortjener stor respekt.

Les lederartikkelen  i Nordlys 26.februar: Legg ned PCI-senteret

Respekt fortjener ikke Tromsø-avisa Nordlys som på sedvanlig monomant vis nå krever nedleggelse av PCI-sentret «så raskt som mulig». Denne gang med byggeoverskridelsene ved Nordlandssykehuset som argument. PCI-sentret i Bodø er «unødvendig luksus», skriver avisa på lederplass i en lite hjertelig hilsen til folk i Nordland. Avisa har hele veien opptrådt som aksjonist mot PCI i Bodø. Nordlys ble felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU) og strøk på faktasjekken til den uavhengige ideelle organisasjonen Faktisk.no for sin dekning av saken.

Avisa har for lengst fratatt seg selv både påvirkningskraft og injurierende kraft i PCI-saken.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse