Annonse
SENTRUMS-POLITIKERE: KrFs Helga Marie Bjerke og Morten Skandfer fra Venstre kan være med på å sikre et styringsdyktig flertall i Tromsø, mener Nordlys. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Bør søke flertall i sentrum

Å styre i mindretall i Tromsø, er det motsatte av langsiktig styring. Det er en oppskrift på kaos og omkamper, skriver Nordlys i sin leder.

Forhandlingene om makten i Tromsø er i gang. Et borgerlig flertall ser ut til å bli meget vanskelig de neste fire årene. Bompengesaken har stukket en kile inn på borgerlig side.

Dersom Høyre skulle selge ut byvekstavtalen for å rydde plass til Frp og Nei til Bompenger, vil tiden som et foretrukket parti for næringslivet i Tromsø trolig være over. De som lever av å selge varer og tjenester i Tromsø gir uttrykk for at transportsituasjonen er helt uholdbar.

I Arbeiderpartiet leker flere med tanken om å styre i mindretall sammen med SV og Senterpartiet. Bakgrunnen er et ønske om å slippe å ta med fløypartiene Rødt og MDG som del av et politisk flertall.

Det siste har vi forståelse for. MDG er preget av en fiendtlig holdning til viktige næringer som oppdrett og reiseliv. Rødt har de siste årene trukket Arbeiderpartiet og SV i Tromsø lengre til venstre enn nødvendig. Det har bidratt til et mer ideologisk og uforsonlig politisk klima i byen. Ikke minst har vi sett det i saken om fritt brukervalg.

Vi tror likevel en løsning med å styre i mindretall vil bli dårlig for Tromsø. Det er det motsatte av langsiktig styring. Det gjør den politiske ledelsen sårbar, med fare for å bli spist opp av kaos og bakholdsangrep som vil hemme vekst og utvikling.

Å styre i mindretall fra sak til sak er altså ingen god vei. Tromsø trenger nå trygg styring og stabilitet. Det er akutt behov for å få kontroll over økonomien, og det er helt avgjørende å hindre omkamper om viktige veivalg.

Det beste for byen er en bred koalisjon som består av ansvarlige partier.  Slik den politiske situasjonen er nå, vil en allianse mellom Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti være det beste for byen.

Det vil måtte medføre at noen må gi slipp på gamle kjepphester og kanskje også noen personlige antipatier. Venstres Morten Skandfer sa det meget godt på NRK og Nordlys sitt folkemøte uken før valget. Det har sannelig ikke vært for mye spising av kameler i Tromsø-politikken de siste årene.

Dette er et godt kompass å styre etter. Både Morten Skandfer i Venstre og KrFs Helga Marie Bjerke er kloke politikere som vil det beste for Tromsø. De blir i tillegg lyttet til i sine partier sentralt og i regjeringsapparatet. Det er ingen ulempe for byen.

Det har oppstått en kaotisk situasjon i Tromsø-politikken. For å løse dette, må partiene gi og ta og følge opp det de lovet før valget. Å opptre inkluderende og samarbeide bredt, og gå dit det er lettest å skape samlende løsninger. Der de som deltar, forplikter seg til å stille seg lojalt bak et flertall.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse