Annonse
Hvem skal ta lederrollen i nye Troms og Finnmark Arbeiderparti fram mot det første valget til det nye fylkestinget neste år? På bildet: Alf E. Jakobsen, Hans Kr. Amundsen, Ragnhild Vassvik, Anne Marit Bjørnflaten, Willy Ørnebakk og Sigrid Ina Simonsen.

Maktkamp i Finnmark

Hvem blir den sterke stemmen for Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark når støvet har lagt seg?

Styret i Finnmark Arbeiderparti har søndag sagt ja til regionavtalen med Troms, men kun med fire mot tre stemmer, et skjørt flertall.

Det ser ut til å ha brutt ut full krig i fylkespartiet. Hvem som vinner denne maktkampen frem mot fylkestinget i Finnmark i mars, er umulig å si.

Det som uansett er en realitet, er at Troms og Finnmark blir sammenslått fra 1.januar 2020, helt uavhengig av hva Finnmark fylkesting velger å gjøre med avtalen med Troms som nå ligger på bordet.

Neste høst er det felles fylkestingsvalg. De politiske partiene i Troms og Finnmark skal slås sammen og stille liste sammen. Da må Arbeiderpartiet, fremdeles største parti Troms og Finnmark, se etter politiske lederskikkelser til den nye regionen.

Troms og Finnmark, som i sum er enormt ressursrikt og med nesten en fjerdedel av Norges landareal, kunne utvilsomt hatt bruk for Helga Pedersens politiske forståelse og erfaring, i en konstruktiv rolle.

Hun kunne vært en dyktig mentor for en ny generasjon politikere som ønsker å markere seg med positiv energi, slik AUF i Finnmark nå gjør med klar beskjed om å se fremover i tid, ikke bakover.

I stedet har Helga Pedersen iscenesatt et knallhardt bakholdsangrep på Ragnhild Vassvik, med forsøk på ren sabotasje av avtalen Vassvik har forhandlet frem, og som hun ber Finnmark stille seg bak.

Normalt ville Helga Pedersen, som fremdeles er ung og med lang rikspolitisk erfaring, vært i posisjon til å bli den nye regionens sterke leder.

Men måten hun nå dolker Vassvik i ryggen på, med en klagesang som minner om 1970-tallet, svekker hennes sjanser dramatisk.

Dessuten er troverdigheten hennes særdeles lav i disse spørsmålene. For få år siden var Pedersen en aktiv tilhenger av sammenslåinger, til og med bruk av tvang.

Etter at Helga Pedersen har spilt seg selv ut over sidelinjen, må vi se etter andre navn som kan toppe Ap-listen i Troms og Finnmark.

Alf E Jakobsen, mangeårig ordfører i Hammerfest, kunne kronet sin politiske karriere med å bli en lederfigur for den arktiske regionen. Han har høy troverdighet i hele området. Både Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik har styrket sine muligheter gjennom viljen til kompromiss. Også den unge Harstad-politikeren Sigrid Ina Simonsen, i dag fylkesråd i Troms, er et sterkt navn for fremtiden.

Kan det komme noen utenfra som kan samle? Hans Kristian Amundsen, nylig avgått Ap-topp i partiets stortingsgruppe, har sterke bånd til både Finnmark og Tromsø. Han har en solid kontaktflate inn i nasjonal politikk og beslutningssystemer.

Eller kan Anne Marit Bjørnflaten, en annen Ap-topp med nasjonal tyngde, gi opp jobben i Hurtigruten og gjøre en jobb for den nye regionen?

Arbeiderpartiet i Troms og Finnmark står foran en spennende prosess. Vi håper tiden brukes til å samle, ikke splitte.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse