Annonse
INDIANER-SIV: Nei, det er ikke greit å kle seg ut i indianerkostyme og flashe med det offentlig når man er finansminister. Spesielt ikke når Statens pensjonsfond eller Oljefondet som hun er øverste leder for, er en av investorene i Dakota Access Pipeline som ytterligere fortrenger urfolket i Nord-Dakota og forurenser deres drikkevann, skriver Marie Kvernmo. (Foto: Finansdepartementet / skjermdump fra Instagram)

Med rett til å krenke

At finansdepartementet i det hele tatt velger kostymefesttema som «Ville Vesten», et folkemord uten like der urfolket ble nærmest utryddet av de hvite, viser hvor selvsentrert og lite opplyst de er.

Først tenkte jeg å la dette ligge, det blir bare mer bråk av det. Men så fant jeg ut at ja, det SKAL bli bråk, jo mer bråk jo bedre! For latterliggjøringa av samene fra våre ledende politikere og ikke minst TV2, er en måte å få samene til å tie på. Få dem til å slutte å klage, slutte å blande seg, slutte å komme med innvendinger, slutte å bremse, slutte å eksistere som samer, og heller «bli en av oss.» Neitakk, jeg vil ikke bli en av dere, som krenker, som fornærmer, som harselerer, latterliggjør og mobber de som ikke er som dere.

Siv Jensens indianerkostyme var vel ikke verdens ende, men at samer kritiserer det, ja DET er visst verdens ende, ifølge mange aviser og kommentarfelt rundt omkring idet ganske land! Aldri har vel noen vært mer enige og kollektivt gitt støtte til Siv Jensen, folk som ellers ikke kan fordra henne. Aldri har vel folket vært mer samlet og enige. Men hva godtar man ikke, bare man får anledninga til å sable ned samene. Ja for det var ikke bare samerådsmedlem Christina Henriksen eller sametingspresident Aili Keskitalo som i sin vennlighet opplyste om finansministerens upassende opptreden, som ble sablet ned. Nei, hele samefolket ble hakket løs på, revet fra hverandre, grillet og fortært i en kollektiv nasjonal gribbefest. Og de få representantene for indianerne som befant seg i Norge og ytret seg om at indianerkostymet ikke var greit, ble tiet i hjel. Ingen kommenterte eller tok til etterretning de de sa, i stedet for fikk samene hele skyllebøtta for å ha ytret seg. Det er mye lavere terskel for å hetse samene. I denne debatten har det vist seg at det er faktisk helt stuerent det, og støttet av Norges statsråder, menneskerettighetsforkjempere og riksdekkende medier.

Jeg er svært skuffet over oppførselen til folk i denne saken og at kunnskapsnivået er så lavt. At Siv Jensen ikke har bedre folkeskikk, er jo ikke uventet. Hennes parti går aktivt inn for å legge ned sametinget og kvitte seg med den brysomme utgiftsposten urfolket. Akkurat som om man blir gratis eller forsvinner fra utgiftsposter bare man blir helnorsk. Og hennes kunnskap om urfolk begrenser seg til Disneys hvitvaskede eventyrfortelling om Pocahontas, tydeligvis. Jensens rådgiver Petter Kvinge Tvedt som setter indianerne i kategori med sjørøvere og synes man har det rette glimtet i øyet når man morer seg på andres bekostning, er tydeligvis av samme oppfatning. At finansdepartementet i det hele tatt velger kostymefesttema som «Ville Vesten», et folkemord uten like der urfolket ble nærmest utryddet av de hvite, viser hvor selvsentrert og lite opplyst de er. De glir rett inn som medlem av kategorien White Supremacy, som er basert på en rasistisk ideologi hvor de hvite er det overlegne folkeslag og deres verdenssyn er det eneste riktige. At Norge i en årrekke er blitt sterkt kritisert av FN’s spesialrapportører for urfolk James Anaya og Victoria Tauli Corpuz for sin behandling av sitt urfolk, bekymrer dem ikke.

Men spesielt skuffet er jeg over fagdirektøren ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter Anine Kierulf som mener at en indianer karnevalskostyme representerer ytringsfrihet, (ja, hva var det Siv Jensen prøvde å ytre i såfall?) Kierulf var på besøk i Kautokeino for noen uker siden og snakket varmt om folks rettigheter til å ytre seg, og som sto fram som både forståelsesfull og sympatisk i samtale med både Keskitalo og andre frammøtte på Samisk Høgskole. Forståelsen ble ikke med henne på flyreisen hjem tydeligvis, og den hellige ytringsfriheten hun pratet så ivrig om gjelder visst ikke for samene. Samene skal holde kjeft og vente til de blir spurt, eller? Da tror jeg vi får vente lenge.

TV2s morsomme innslag med det riktige glimtet i øyet (ifølge dem selv), sier alt om hvilket nivå Norge ligger på når det gjelder kunnskapen om andre kulturer og ikke minst urfolk. I følge dem er indianere i kategori med vampyrer, hekser, Supermann, elg, dauinger og andre Halloweenkostymer. Altså ingen forskjell på folk og fantasi. Det er direkte flaut, og med et sånt menneskesyn og mangel på perspektiv kan i hvert fall ikke jeg stole på de nyheten som kommer fra den kanten. Hvis det er så legalt å kle seg ut som et undertrykket folk hvis historie er basert på grusomheter, massakrering og utslettelse, hvorfor er det ingen som kler seg ut som jødisk fange eller nazist og leker Auschwitz? Et av de skjelettkostymene vist fram på TV2 i går kunne passet bra. For konseptet er jo det samme, bare det at folkemordet på indianerne var mye mer omfattende og foregår fremdeles, nå i «siviliserte» former.

Nei, det er ikke greit å kle seg ut i indianerkostyme og flashe med det offentlig når man er finansminister. Spesielt ikke når Statens pensjonsfond eller Oljefondet som hun er øverste leder for, er en av investorene i Dakota Access Pipeline som ytterligere fortrenger urfolket i Nord-Dakota og forurenser deres drikkevann. Jeg håper at alle husker demonstrasjonene på Standing Rock i fjor der indianerne ble av myndighetene og oljeselskapet banket, sprayet med tåregass, skutt på med gummikuler og spylt med brannslanger i frosten for å fordrive dem fra deres egne marker. Alt for å gi plass til utbygginga av oljeledninga som altså Norge er en del av. At finansministeren noen måneder etterpå sender ut i offentligheten et bilde av seg selv ikledd indianerkostyme og et stort glis, har jeg ingen problem med å forstå at kan oppfattes som både ondskapsfullt og krenkende av dem det gjelder. Dessverre er ikke dette bildet av Jensen beholdt innenfor landets grenser. Det er for lengst gått ut på langtrekkende sosiale medier i blant annet statene Minnesota og Nord-Dakota. Vi er ikke alene i verden og urfolk har et verdensnettverk. Reaksjonene uteble ikke, og de var ikke nådige i sine kommentarer. Henriksen og Keskitalo ble søndagskolejenter i forhold.

Og så er det den evinnelige klisjeen som følger samene hvor enn man går og hva enn man gjør: HÅRSÅR. Vet dere hva, hvis samene hadde vært gitt plass til å drive forebyggende arbeid, opplysningsarbeid og kunnskapsformidling, hadde bildet blitt et annet. Nå slipper samene til å uttale seg i riksdekkende media kun hvis det dreier seg om innsigelser og protester, ikke ellers. Alltid i etterkant, aldri i forkant. Norske medier er samlet om å gi et bilde av samene som sutrete, klagete og ikke minst HÅRSÅR. Det er der Norge liker å ha samene. Og det er jo høvelig å ha noen syndebukker, noen som gjør alt galt, noen som er i kontrast til og forsterker bildet av de gode, riktige nordmenn. Det gir glimt i øyet, det!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse