Annonse
Økonomi og geografi bør ikke avgjøre hvilken kunnskap kvinner skal ha om egen kropp og barnet hun bærer. Synet av et bittelite, bankende hjerte kan være uendelig verdifullt, og bør derfor bli et aldeles gratis tilbud til alle gravide kvinner – over hele landet. Foto: Colourbox

Rett til å vite – for alle

I Nord-Norge er det langt mellom private klinikker. Derfor er debatten om tidlig ultralyd særlig aktuell for nordnorske kvinner.

Økonomi og geografi bør ikke avgjøre hvilken kunnskap kvinner skal ha om egen kropp og barnet hun bærer.

Jeg våget først ikke se på skjermen. Isteden konsentrerte jeg blikket mitt på legen. Forsøkte å lese ansiktsuttrykkene hennes, og ut fra det tolke om alt var som det skulle. Ante jeg en liten bekymret rynke i panna? En usikker mine? Jeg husker hvert sekund som en liten evighet, før hun endelig lyste opp og smilte. Først da dristet jeg meg til å kikke på skjermen. – Her ser du det, sa hun og pekte på en ørliten, blinkende prikk. Et 12 uker gammelt bankende hjerte. – Gratulerer!

Som forvirret og engstelig førstegangsgravid fikk jeg med dette en etterlengtet dose trygghet med meg hjem fra privatklinikken. Pluss en faktura på drøye 1100 kroner.

Til tross for at dette klinikkbesøket fant sted for over seks år siden, er det lite som har forandret seg siden den gang. For mens de fleste andre europeiske kvinner har tilbud om både tidlig ultralyd og fosterdiagnostikk, må norske kvinner fremdeles selv ta både initiativet og regningen om vi ønsker disse undersøkelsene.

Før regjeringsforhandlingene tidligere i vinter lå det an til et bredt flertall på Stortinget for flere allerede overmodne endringer i bioteknologiloven. Dette kunne blant annet åpnet for tilbudet om ultralyd via det offentlige mellom uke 11 og 14. Men som vilkår for at KrF skulle ta plass med Erna & Co. ved Kongens bord, krevde de det som i praksis er vetorett i spørsmålene om bioteknologi –­ og dermed også bråstopp i utviklingen.

Det har fått mange medisinske eksperter til å se rødt. Til Dagbladet forrige uke uttalte Torbjørn Moe Eggebø, professor i medisin og overlege ved kvinne-barn-klinikken ved St. Olavs hospital, at norske kvinner må gjøre opprør. Han mener vi må reise oss og kreve retten til å få ta de undersøkelsene vi vil for å vite om fosteret har det bra. At vi i noen av tilfellene der fosteret ikke vil overleve, skal kunne få vite det før ordinær ultralyd etter nesten halvgått svangerskap.

I samme artikkel forteller Eggebø at 70 prosent av kvinner i norske byer benytter seg av privat ultralyd i første trimester. Enkelte andre leger opererer med en enda høyere prosentandel. I Norge er det imidlertid bare fosterdiagnostiske sentre som har lov til å gjøre fosterdiagnostikk så tidlig i svangerskapet. Derfor velger mange – i tillegg til tidlig ultralyd – å dra til utlandet for å ta den såkalte NIPT-testen; en blodprøve som kan avdekke trisomi 13, 18 og Downs syndom. Her til lands er det bare kvinner over 38 år eller kvinner som tidligere har født barn med avvik, har brukt medikamenter som er skadelige for fosteret eller er i en vanskelig livssituasjon som får dette tilbudet via det offentlige. Et unntak er hvis en behandler på en privatklinikk får mistanke om at noe er galt. Da kan vedkommende henvise til et fosterdiagnostisk senter, og det offentlige helsevesenet er da pliktig til å rulle ut alt av tilgjengelige tester.

Private helsetilbud er naturlig nok betydelig bedre, større og lettere tilgjengelig i de store byene enn i distriktene. Det gjør at kvinner i mer desentraliserte områder i dag er nødt til å bruke tid, energi og penger på å oppsøke privatklinikkene om de vil ha utført tidlig ultralyd. Dette ville ikke vært en problemstilling om tilbudet var i regi av det offentlige, og mindre sykehus og klinikker i distriktene – som allerede har mye av nødvendig utstyr på plass – kunne gjennomført undersøkelsen.

Økonomi og geografi bør ikke avgjøre hvilken kunnskap kvinner skal ha om egen kropp og barnet hun bærer. Synet av et bittelite, bankende hjerte kan være uendelig verdifullt, og bør derfor bli et aldeles gratis tilbud til alle gravide kvinner – over hele landet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse