Annonse
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran møtte partifeller i Troms og Finnmark i Tromsø lørdag.

Reversering gjør vondt

Troms og Finnmark Arbeiderparti har havnet i spagaten. Igjen.

Hvis vi skal gjenreise oss som en kraft, må Ap bli mer Ap, og ikke kopier av SV, MDG og Sp, sa nestleder Bjørnar Skjæran da han oppsummerte partiets valgkamp på representantskapsmøtet i Troms og Finnmark Ap lørdag.

I nord er Aps problemer sammensatt. Det handler om å ikke ha lyttet nok til grasrota. Og, som i Finnmark, å være en kopi av Senterpartiet. Det har skjedd i desperasjon, og det har ikke vært vellykket. 

Altså nøyaktig det Skjæran peker på. Et Ap som løper etter Senterpartiet, vil ikke være attraktivt for velgerne fordi originalen er bedre.

Arbeiderpartiets problemer knyttet til regionreformen i nord er et resultat av selvpisking uten sidestykke. Nedturen startet for alvor da partiet ga klarsignal til en lokal folkeavstemning etter at Stortinget to ganger hadde vedtatt at Troms og Finnmark skulle slås sammen.

Mange i Troms og Finnmark Ap mener også at det var en strategisk tabbe at partileder Jonas Gahr Støre stilte seg bak denne folkeavstemningen i Finnmark. Selv om han måtte vite at det var umulig for nasjonalstaten å akseptere noe slikt.

Vurderingen er at Ap ville hatt mest å tjene på sitte stille i båten og la regjeringspartiene blø.  Og når Ap, som hadde makten i både Troms og Finnmark, skulle gjennomføre selve sammenslåingen i en fellesnemd, ble partiet ekstremt sårbart.

Det gamle og stødige maktpartiet mistet hodet, havnet i krig med seg selv og smeltet delvis sammen med en aksjonistgruppe på Facebook.

Nå drives partiet fra skanse til skanse også etter valget. Ap sier de både skal bygge og rive ned storfylket samtidig, de skal både og gi gass og bremse på samme tid. Det kan bli vanskelig for partiets troverdighet, som Ap-politiker Barbro Hætta fra Harstad påpekte.

Dermed har partiet plassert seg selv i spagaten igjen, og der kan de komme til å  bli stående i flere år.

På representantskapsmøtet var det interessant at ledende Ap-folk i Finnmark som Geir Ove Bakken, Kristina Hansen og Tarjei Jensen Bech tok et følelsesladet oppgjør med både partikulturen og aktivistene i For Finnmark.

Der er Ap-medlem og tidligere fylkesordfører Arne Pedersen en sentral aktør. Han er partimedlem og har skjelt ut partifeller i hytt og pine i lang tid. Mange mener organisasjonen For Finnmark har forgiftet den offentlige debatten i Finnmark med voldsomme anklager mot Ap, og gjennom fri flyt av sjikane på sosiale medier.

Reellt sett er det ikke noe sug etter reversering i Troms og Finnmark Ap. De fleste er trauste sosialdemokrater som er mest opptatt av å utvikle samfunn. Flere kilder i Finnmark sier de mener det ville vært bedre å kjempe for å få overført nye oppgaver etter stortingsvalget i 2021, enn å reversere. De  er også bekymret over hva det vedvarende fokuset på reversersing gjør med omdømmet. De vil ha fokus på muligheter og verdiskapning.

Etter en nesten to timers lang debatt fremsto det faktisk som merkelig at dette er et reverseringsparti. Bare to av talerne, begge fra Vadsø, var opptatt av reversering. De andre talerne nevnte ikke reversering med et ord. Tvert imot snakket de om politiske saker som er viktige for det nye fylket.

Det er bildet fra nominasjonsmøtet i Alta i vinter som gjentar seg. Øst-Finnmark virker isolert og har ikke maktet å bygge noen allianser. Og Vadsø driver nå et risikabelt spill med høy risiko. Fra 1.januar 2020 har ikke Finnmark lengre noen fylkeshovedstad, da blir Troms og Finnmark formelt slått sammen. Tromsø er nå fylkeshovedstad.

Det betyr blant annet, at dersom Finnmark skal gjenoppstå som eget fylke etter stortingsvalget i 2021, vil jo fylkeshovedstaden være i spill. Hvis det skal være automatikk i at det blir Vadsø, er det ikke sikkert det er så lurt å fortsette  å skjelle ut de som har en annen mening.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse