Annonse
REVERSERINGSKAMERATENE: Bjørn Inge Mo (Ap) og Ivar Prestbakmo (Sp) skal styre Troms og Finnmark, og lover samtidig å oppheve fylket.

Samfunn satt på vent

Bjørn Inge Mo har satt seg selv i en situasjon, der han skaper inntrykk av at han ikke har et ansvar for befolkningen i Troms.

Måten flertallet i nye Troms og Finnmark fylkeskommune håndterer sammenslåingen på, er det  grunn til å stoppe opp ved. Der har Arbeiderpartiet akseptert å sette samfunnsutvikling i Troms og Finnmark på vent i flere år. De store utfordringene knyttet til befolkningsutvikling og etableringer av privat næringsliv, er noe av det som blir skjøvet under teppet.

Aps toppkandidat Bjørn Inge Mo er presset i kne av en protest-organisasjon i Øst-Finnmark, som har støtte fra en liten gruppe i Tromsø, anført av en pensjonert biskop.

Hva synes Bjørn Inge Mo er forsvarlig bruk av samfunnets ressurser? Det er nylig bevilget 30 millioner kroner fra Staten for å gjennomføre Stortingets vedtak. Men Mo og Arbeiderpartiet åpner for å la ytterligere titalls millioner rulle, på en reversering. Penger som i stedet burde vært brukt på å skape gode tjenester for innbyggerne.

Det er nemlig grunn til å anta at oppheving blir langt dyrere enn sammenslåingen. For hva skjer når anbud må annulleres, når løpende avtaler må sies opp, og kompetanse rømmer fra reverserings-regionen og en arbeidsgiver som ikke er attraktiv? Her er det store samfunnsverdier som er i spill.

Det er uansvarlig å låse seg til en reversering før man har kjennskap til kostnadene. Bjørn Inge Mo og Ap vet for øvrig utmerket godt at loven krever at dette må utredes før vedtak treffes.

Men Ap har blitt politiske kaospiloter, desperasjonen øker etter Senterpartiets fremgang.  For et parti som har vært kjent for å ta helhetlig ansvar, er det noe nytt at man styrer etter lokale folkeavstemninger.

Det henvises ofte til at ni av ti finnmarkinger stemte nei til sammenslåingen. Realiteten er at 57 prosent av de stemmeberettigede har deltatt i en folkeavstemning. Verken folk i Finnmark eller i Troms har blitt spurt om de er villige til å bruke enorme summer på å reversere administrative funksjoner som nå blir slått sammen, uten at man kjenner til konsekvensene.

Dersom Bjørn Inge Mo har til hensikt å lede Troms og Finnmark som et forretningsministerium og avviklingsstyre, bør han ha gode svar til de ansatte i fylkeskommunen som er fortvilet over at han styrer etter befalinger fra facebook-grupper.

Mo må dessuten fortelle befolkningen hvor mange millioner han vil bruke på en reversering. Og han bør huske at han også er folkevalgt for befolkningen i Troms, ikke bare for de som lager mest støy, og skjeller ut alle som har en millimeter avvik fra meninger de selv har.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse