Annonse

Rike og griske

En av ytringsfrihetens velsignelser er at Stein Erik Hagen får lov å si akkurat hva han mener

En av ytringsfrihetens velsignelser er at Stein Erik Hagen får lov å si akkurat hva han mener

En av ytringsfrihetens velsignelser er at Stein Erik Hagen får lov å si akkurat hva han mener. Det gir nemlig alle oss andre en påminnelse om hvor sosialt og politisk skakkjørt mennesker kan bli av altfor mye penger og all verdens luksus. For visst er det slik at mye vil ha mer. Annen forklaring finnes ikke for å forstå Hagens siste offentlige utspill: Han mener Nobelkomiteen bør gi fredsprisen til Kina.

Stein Erik Hagen etterlater ingen tvil om hvorfor han mener dette er lurt. Argumentene hans er klokkeklare og handler helt enkelt om det faktum at Kina er i ferd med å bli verdens største økonomi. Og da må vi – les: Hagen og andre skrupelløse næringslivsledere – selvsagt kunne handle med og investere i dette voksende, kapitalistiske eventyret som utspiller seg i øst. Uvesentligheter som menneskerettigheter, demokrati og en anstendig rettsorden må vær så god vike for at Hagen og hans likesinnede skal kunne berike seg ytterligere. 

Handel kan noen ganger være et positivt virkemiddel nettopp for å fremme en demokratisk utvikling. Men Hagens oppfordring handler om noe annet. Han ønsker at Norge skal krype i støvet for diktaturstaten og be om unnskyldning. Argumentet om at Kina har løftet millioner ut av fattigdommen, er ikke annet enn et gjennomskuelig påskudd. Mange brutale diktaturer har kunnet fremvise betydelig økonomisk fremgang for en middelklasse, som i Kinas tilfelle er mange millioner i antall, mens et stort flertall har blitt brutalt utnyttet og fratatt alle demokratiske rettigheter.

Oppsiktsvekkende nok, er Hagen ikke alene om å sette personlig vinning foran demokrati og menneskerettigheter. Flere næringslivsledere ikke bare tenker i de samme baner, men sier det høyt også. Noen av dem, som har det til felles med Hagen at de har donert store pengebeløp til Høyre, medgir at de støtter eller «forstår» regjeringens unnamanøver overfor Dalai Lama. Griskhet er i sannhet rikdommens ektefødte barn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse