Annonse
UT AV OSLO: Etableringen av Norsk Polarinstitutt i Tromsø har vært en suksess, men det er også den siste store flyttingen av statlige institusjoner fra Oslo til Tromsø. Foto: Eirik Heim/Crux Film/Framsenteret

Offensivt fra SV og Skogholt

I en interpellasjon til onsdagens kommunestyremøte foreslo SVs Pål Julius Skogholt å sette ned et utvalg med tanke på å flytte flere statlige arbeidsplasser til Tromsø. Forslaget fikk umiddelbart støtte både fra Aps Jarle Aarbakke og Venstres Irene Dahl.  

Derimot kom Høyres Erlend Svardal Bøe med en advarende pekefinger. Det kan det være gode grunner til, for en omfavnelse kunne blitt forstått som en innrømmelse av Høyres egen historikk, med avviklingen av Statens Lånekasse og Skatt Nord friskt i minne.  Solberg-regjeringen har ikke bidratt til utflytting av statlige arbeidsplasser i særlig omfang, verken i Tromsø eller andre steder.

Skogholt viser til at stortingsmeldingen om flytting av oppgaver til de nye regionene, ble en skuffelse da den ble presentert for to uker siden.

Der var det, som SVs gruppeleder i Tromsø påpeker, få konkrete oppgaver som styrker regionene sin rolle direkte, og i alle fall lite som styrker oppslutningen om tvangssammenslåingen i nord.

Det er likevel verdt å merke seg at regjeringen skriver at den «vil aktivt følge opp arbeidet med utflytting av statlige arbeidsplasser, med sikte på å flytte flere arbeidsplasser ut fra Oslo.»

Skogholt mener derfor at Tromsø kommune må kartlegge og konkret foreslå etater og institusjoner som kan flyttes fra Oslo til Tromsø.

Jarle Aarbakke fulgte opp med å påpeke at dette bør bygge på de institusjonene som Tromsø allerede har. Det finnes en rekke direktorater og virksomheter som kan knyttes til kunnskapsmiljøene som finnes i Tromsø. Aarbakke har også rett i at næringslivet og offentlige institusjoner må trekkes med i dette arbeidet.

Det blir feil å sette private og offentlige arbeidsplasser opp mot hverandre, slik enkelte forsøker på. Her må man tenke en større helhet. Næringsforeningens ambisjon om 2000 nye private arbeidsplasser i byen, kan fint trekke veksler på et strategisk arbeid med tanke på statlige arbeidsplasser.

Skogholt fortjener ros for offensiv tankegang istedet for å nynne på gamle klagesanger. Han påpeker klokt at dette handler om å være offensiv og ta tilbake definisjonsmakt fra regjeringen.

Det er nå 20 år siden Norsk Polarinstitutt etablerte seg i Tromsø, som den siste store offentlige institusjonene. Det er grenser for hvor lenge man kan hvile på gamle laurbær.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse