Annonse
Espen Barth Eide i Oslo Arbeiderparti er blant de som tar til orde for regjeringssamarbeid med MDG i 2021. Ap-leder Jonas Gahr Støre til høyre i bildet. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Risikabel flørt med MDG

Etter valget tar flere i Arbeiderpartiet til orde for tettere samarbeid med Miljøpartiet de Grønne (MDG). Blant disse er Helga Pedersen og Espen Barth Eide.

Samtidig er det klart at det for Senterpartiet vil være uaktuelt å samarbeide med MDG. Man kan spørre seg hva som er begrunnelsen for strategien enkelte sentrale stemmer i Ap tar til orde for. Kanskje kan det være et ønske om å sende Senterpartiet over til høyresiden i norsk politikk? Det vil i såfall ikke åpne opp noe nytt rom for Arbeiderpartiet i distriktene, snarere vil det føre til flere stengte dører.

Valgresultatet i Nord-Norge er i realiteten en dyp skuffelse over Arbeiderpartiet blant nordnorske velgere. Det er i første rekke arbeidsfolk i nord som ikke lengre ser på Ap som et verktøy for sine interesser.

Valgresultatene i nordnorske industrisamfunn som Rana og Vefsn vitner om sammenbruddet i det gamle tillitsforholdet. Her bor det folk som vet at deres egne livsvilkår og lokalsamfunn er helt avhengige av at landet vårt har en aktiv industripolitikk, basert på utnyttelse av norske naturressurser.

MDG har markert seg med standpunkter og retorikk rundt både olje og gass og oppdrett, som er vanskelig å forene med et aktivt og lønnsomt næringsliv i distriktene.

Titusenvis av mennesker i Nord-Norge er i dag sysselsatte i disse næringene, enten direkte eller gjennom leverandørindustri. Magnus Marsdal i Manifest Tidsskrift har helt rett når han skriver at MDG faktisk snakker om Norges viktigste næringer som om de består av “onde mennesker”.

Når krefter i Ap vil starte forsoningsarbeidet etter et katastrofevalg, med å invitere MDG inn i varmen som partner i regjering allerede om to år, så tyder det på at man legger en Oslo-logikk til grunn, og ikke ønsker å anerkjenne de grunnleggende årsakene til Senterpartiets framgang i nord.

Det viser også Arbeiderpartiets problemer med å fortolke Norge. De ser ut til å mangle verktøy for å navigere i det politiske landskapet utenfor hovedstaden.

MDG kan vise seg å være ren gift for Arbeiderpartiet, om man velger å legge en klasseanalyse til grunn, dersom ambisjonen er å hente tilbake de gruppene Ap tradisjonelt har representert. MDG er et parti for velutdannede mennesker med høy inntekt i de største byene.

Å velge MDG, dersom man samtidig vender ryggen til de som har vist sin protest gjennom Senterpartiet, kan føre til et varig brudd mellom Arbeiderpartiet og den nordnorske periferien.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse