Annonse
Få om noen kvinnelige kunstnere fra Tromsø i moderne tid, har satt sitt kunstneriske avtrykk på byen så tydelig som Marit Bockelie, skriver Ray Morten Erlandsen. (Foto: Lasse Jangås)

Riv kassen rundt Amundsen og reis en statue av Bockelie!

Brødtekstbilder: 
Man kan spørre seg om noen egentlig skjønner dette kunstneriske protest-uttrykket uten grundig bakgrunnsinformasjon? skriver artikkelforfatteren om trekassen som er satt opp rundt Roald Amundsen. Foto: NNKM
Det er å håpe at de ansvarlige bak aksjonen snart vil fjerne den skjemmende planke-konstruksjonen rundt Roald Amundsen statuen og heller kanalisere den kreative energi inn i arbeidet med å få lagd den første statue av en kvinnelig kunstner fra Tromsø.

«Roald Amundsen som Betzy»-kampanjen har nå pågått lenge og man kan spørre seg om noen egentlig skjønner dette kunstneriske protest-uttrykket uten grundig bakgrunnsinformasjon?

Andre kunstnere, mange tromsø-borgere og historikere har uttrykt sin skuffelse og fortvilelse over aksjonsformen, selv om man aldri så mye støtter tanken bak. Den er og blir, etter manges mening, en form for vandalisme av Roald Amundsen-statuen som åndsverk, paradoksalt nok utført av kunstens egne representanter.

Om jeg har forstått aksjonen rett så er det en protest over mangelen på statuer av kvinnelige kunstnere i byens offentlige rom? Hvis så er tilfelle lanserer jeg herved et forslag: Tromsøs Grand Old Lady innen kunst, Marit Bockelie, lag en statue av henne. Det fortjener hun virkelig!

Få om noen kvinnelige kunstnere fra Tromsø i moderne tid, har satt sitt kunstneriske avtrykk på byen så tydelig som henne. For å nevne noen; De senere års fantastiske mosaikk-verk; «Kunnskapens tre», som nå pryder Gyllenborg skole, de to mosaikkene som forskjønner Nordre Tollbugate, og den utrolig flotte midnattssol-mosaikken midt i byen. (Den fortjener forøvrig et mer verdig bakteppe - kan ingen male den veggen ?).

Marit Bockelies malerier og tegninger av Tromsø by henger sikkert i hundrevis av hjem både her i byen, utenbys og utenlands. Hennes musikalske bidrag i byen er det sikkert mang en tromsøværing som har hatt glede av i årenes løp. Hennes livslange karriere og store variasjon innen kunstneriske uttrykk er, og har vært, en kilde til glede og beundring for oss alle som er glade i byen.

Det er å håpe at de ansvarlige bak aksjonen snart vil fjerne den skjemmende planke-konstruksjonen rundt Roald Amundsen statuen og heller kanalisere den kreative energi inn i arbeidet med å få lagd den første statue av en kvinnelig kunstner fra Tromsø. Det finnes selvsagt flere andre kvinnelige kunstnere i vår bys historie, men Marit Bockelie er herved lansert som verdig kandidat.

Hvis kunstnerne, Tromsø kommune, næringslivet og andre engasjerte går sammen om prosjektet, kan man helt sikkert få dette til. Til slutt vil jeg takke Marit Bockelie for de flotte bidrag til forskjønnelse og heder av byen våres. De bringer glede til byens egen befolkning såvel som til byens tusenvis av besøkende hvert år. Nå og i fremtiden.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse