Annonse
Det finnes tydelige likhetstrekk i lederstilen mellom fotballtrener José Mourinho og polarhelt Roald Amundsen. Foto: AP / Wikipedia

Roald Amundsen som trener i United? Han fikk sparken!

Lederstilen til Roald Amundsen passer ikke hos et fotballag i 2019, så José Mourinho fikk sparken. Innbytteren Ole Gunnar Solskjær lykkes der polarheltens måte å lede på resulterte i fiasko.

Det nyanserende bildet av Amundsen har stått seg, og nasjonalhelten må i dag kunne sies å være vår fremste representant for The Rambo School of Management.

Roald Amundsen var verdens fremste polfarer, og det er det han huskes for internasjonalt. Her hjemme har vi de seneste 50 årene vært mer opptatt av Amundsens lederskap enn av de fantastiske resultatene han oppnådde.

Prosjektledelse til laud

Britiske Robert Scott satset også på å bli førstemann på Sydpolen i 1911, og hvorfor vant Amundsen? Han la ned et nitid arbeid i alle små og store detaljer av planleggingen, med hans egne egne ord: «Seier venter den som på forhånd har sakene i orden, folk kaller det flaks. Nederlag er sikret den som ikke i tide har truffet de nødvendige forholdsregler, folk kaller det uflaks.»

Teknisk-praktisk får Amundsen full skåre som prosjektleder. Han hadde erfaring og fagkunnskap, lærte av dem som kunne mer enn han, og det målbevisste arbeidet ga resultater. Da han plantet det norske flagget på Sydpolen, hadde han sikret seg plassen som nasjonalhelt.

Menneskebehandling til stryk

I mange år var den heltehistorien som gjaldt, og Amundsen selv bidro. Han hadde sørget for å være den som skulle fortelle fra ekspedisjonene. Det var hans glansede versjon som telte.

I 1974 publiserte forfatteren Kåre Holt romanen Kappløpet. Han var den første som pirket i Amundens lederskap. Holt skriver om en mann som bukket for de rike og valgte de lydige som undersåtter, om en mann som måtte vinne for enhver pris, og som førte andre bak lyset.

Det nyanserende bildet av Amundsen har stått seg, og nasjonalhelten må i dag kunne sies å være vår fremste representant for The Rambo School of Management.

  • Amundsen avkrevde mannskapet absolutt lojalitet og lydighet. Kritikk ble ikke tålt.
  • Amundsen satte seg selv først og fremst, og han var ikke fremmed for å ta æren for det andre hadde sørget for. Broren Leon var blant dem som ble rammet av Roalds ego.
  • Amundsen løy når det var nødvendig; målet helliget middelet.

Amundsens personlighet avslørte seg klarest på tur til Sydpolen da gruppen ved en anledning måtte returnere fra et mislykket fremstøt. Amundsen sørget for at han selv kom raskt og trygt tilbake til Framheim. Kristian Presterud ble forlatt i isødet. Alene takket være innsats fra Hjalmar Johansen berget Presterud livet. Da Johansen åpent kritiserte Amundsen, svarte chefen ved å degradere Johansen.

Roald Amundsen var selvopptatt og resultatorientert, i tråd med læresetningene for den nådeløse og effektive leder slik de er beskrevet av Macchiavelli i Fyrsten – eller av Oscar Wilde i definisjonen av en kyniker: En som kjenner prisen på alt, men ikke verdien av noe.

Lederskap per sjokolade

Da Ole Gunnar Solskjær møtte første dag på jobb i Manchester, hadde han med melkesjokolade til resepsjonisten Kath Phipps. Roald Amundsen ville aldri ha tenkt tanken, for Amundsen var opptatt av resultater, ikke av relasjoner, og han brydde seg om sine folk bare når de lydig fulgte ham. Veien var kort fra å være innenfor til å bli avvist.

Amundsen bedrev det ledelsesteorien kaller transaksjonsledelse, hvor prestasjoner fra medarbeiderne oppnås gjennom bytter: Ytelse fra de ansatte byttes i belønning. Og Amundsens variant av denne stilen er den autoritære.

Solskjærs transformasjonsledelse kjennetegnes ved at eksepsjonelle prestasjoner vinnes gjennom en kommunikasjon med hver enkelt medarbeider hvor den enkeltes ideer og synspunkter blir verdsatt. Lederen fremstår som en rollemodell som ved dialog inspirerer medarbeiderne, stimulerer dem intellektuelt og viser omtanke. Slik blir de dyktige til enere!

Karisma på godt og ondt

Både Amundsen og Solskjær er karismatiske ledere; de har visjoner med appell og kommuniserer sterkt. Solskjær opptrer som en god karismatiker som setter laget foran seg selv. Amundsen er den farlige karismatiker som primært er opptatt av seg selv. Slik ligner Amundsen mer på Solskjærs forgjenger José Mourinho, som snakket om sine bravader og omtalte sine medarbeidere negativt.

Roald Amundsens sviktende menneskelige egenskaper kan holdes mot ham, men ingen kan ta fra ham resultatene. Han nådde Sydpolen først! Dette kunne skje fordi han hadde bygget et hierarkisk system med seg selv som enevelder. Hans menneskesyn og auoritære ledelse kunne fungere for 100 år siden ved utfordringer som står fjernere fra et teselskap enn det er mulig å komme.

Så er det neppe heller noen søndagsskole å lede Manchester United i 2019. Vår egen trenerlegende Nils Arne Eggen uttalte i forrige uke at han så en Roald Amundsen i Ole Gunnar Solskjær. Heldigvis halter sammenligningen.

Fakta

  • Roald Amundsen (født 1872) ledet ekspedisjonen som i desember 1911 nådde Sydpolen først. Han var også den første som seilte Nordvestpassasjen. Amundsen døde i et fly som havarerte ved Bjørnøya i 1928.
  • Filmen «Amundsen» forteller historien om verdens største polfarer. Filmen har torsdag 14. februar førpremiere i Tromsø med besøk av flere av skuespillerne.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse