Annonse
FÅR BLI: UNE og den norske stat har endelig lagt ned sine våpnen i form av paragrafer og innvandringspolitiske hensyn. Yalda Bahadori får bli. Nå kan vi bare håpe på at den langvarige prosessen, frykten og avvisningen ikke har laget sår som er vanskelig å hele. Her er Yalda sammen med pappa Abdul Djabar Bahadori og mamma Maria Gazul etter at de fikk vite at de får bli i Norge. Foto: Katarina Goldfain Johnsen

Rødgrønt tap ble Yaldas seier

De rødgrønnes tap i 2013 ble Yaldas seier. Med Frp i regjering fikk lengeværende asylbarn amnesti. Det må svi litt i den sosialdemokratiske selvfølelsen.

Både NOAS og Redd Barna mener at barnet ikke skal være ansvarlig for de voksnes handlinger. Det må de voksne i regjering sørge for.

UNE og den norske stat har endelig lagt ned sine våpnen i form av paragrafer og innvandringspolitiske hensyn. Yalda Bahadori får bli. Nå kan vi bare håpe på at den langvarige prosessen, frykten og avvisningen ikke har laget sår som er vanskelig å hele. Fremmedgjøringen av barn som har levd sine liv i Norge, men som ikke blir fullt ut godtatt som norske, bærer storsamfunnet ansvar for. Utfordringer og psykiske plager må likevel barna takle selv.

Samtidig kan rundt 130 av 230 lengeværende barn forvente å få endelig avslag på sine asylsøknader og må forlate vårt land for godt, etter beregninger gjort av Justisdepartementet. Samme dag som Yalda fikk vite at hun får bli, holdt familiens advokat Arild Humlen på med en liknende sak: den mye omtalte Neda Ibrahim-saken. Familien ble sendt ut av landet til Jordan, men kjemper for å få komme tilbake. 

Den sittende regjering har måttet tåle kritikk for sin strenge innvandringspolitikk. Tross store humanistiske katastrofer i Gaza, Irak og Syria har ikke Norge elevert på taket av kvoteflyktninger med mer enn 500 – totalt 1000. Regjeringen sliter imidlertid å fylle opp kvoten, fordi de har satt krav til hvilken tilstand flyktningene kan være i. De er så hardt skadde og traumatiserte at den norske regjering er bekymret for kommuners evne til å ta imot dem. I vårt naboland ber statsminister Fredrik Reinfeldt fra Høyres søsterparti i Sverige, Moderata Samlingspartiet, sine borgere om å ha tålmodighet og åpne sine hjerter for dem som er rammet av tragedie og trenger beskyttelse. Utgiftene og antallet asylsøkere vil øke, sa han til det svenske folk for et par uker siden. 

Norsk innvandringspolitikk er imidlertid restriktiv, det har den vært lenge, og det er tverrpolitisk enighet om de lange linjene. Et paradoks er likevel dette: Yaldas seier hadde kanskje ikke vært mulig om ikke Frp og Høyre forhandlet om en samarbeidsavtale med KrF og Venstre, før de gikk inn i topartiregjering. Yalda fikk medhold i Oslo tingrett, men UNE anket saken nok en gang. De rødgrønnes tap i 2013 ble Yaldas seier. Med Frp i regjering fikk lengeværende asylbarn amnesti. Det må svi litt i den sosialdemokratiske selvfølelsen. I samarbeidsavtalen kjempet Venstre og KrF for en løsning. Selv om de ikke vant fram på at ordningen måtte omfatte alle mindreårige som har vært i landet i mer enn tre år uten å få opphold, er det Venstre og KrF som tok initiativ til ordningen. 

Det synes imidlertid som om Venstre og KrF ikke har klart å dra seieren helt i land.

Justis- og beredskapsdepartementet sendte ut forslag til endring av forskrift 15. november 2009 nr. 1286 om utlendingers adgang til riket. Som seg hør og bør inviteres en rekke organisasjoner til å uttale seg om forslaget. Høringsuttalelsene fra blant andre Redd Barna og Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er imidlertid ikke nådig: dette forslaget er stikk i strid med det som ble varslet i samarbeidsavtalen. Redd Barna går lengst: – Dessverre bidrar ikke dette forslaget til en større vektlegging av hensynet til barnets beste, og vi stiller oss kritiske og svært undrende til at forslaget inneholder avgrensninger og forutsetninger som i verste fall svekker hensynet til barnets beste, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram. 

Både NOAS og Redd Barna mener at barnet ikke skal være ansvarlig for de voksnes handlinger.

Det må de voksne i regjering sørge for.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse