Annonse
"Det store blå", som bl.a. er planlagt å huse et "verdenshavenes hovedkontor", vil med tårnet på nærmere 200 meter by på god utsikt. Denne skissen tar utgangspunkt i det opprinnelige tomtevalget på Fornebu i Oslo. Illustrasjon: Wingårdh arkitektkontor

Røkkes "Det store blå" bør bygges på Tromsøya

Brødtekstbilder: 
Statsminister Erna Solberg, konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker (th) og administrerende direktør Nina Jensen i REV Ocean ser på en modell av den 200m høye bygningen til Kjell Inge Røkke som var tenkt å skulle huse World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter, på Fornebu. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kjell Inge Røkke har lansert en ide om å bygge et monument for verdenshavene, i form av et høghus, eller “Det store blå” som det kalles. Farven er blå, lik farven på havene.

Jeg synes ideen er så god at også jeg vil tilføre noen momenter i denne debatten. Først var Oslo tenkt som et sted for bygging av skyskraperen, dernest kom Bergen inn som et alternativ, men nu ber jeg om at Tromsø blir stedet for denne etableringen. Jeg tillater meg derfor å fremlegge mine synspunkter og argumenter for Tromsø som et fremtidig sted for endelig plassering.

Tomteplassering må etter min mening bli Sydspissen på Tromsøya. Der vil tårnet komme til sitt rett og virkelig bli et bygg for global oppmerksomhet. Her vil  det føye seg inn i rekken av globale signalbygg og markere begynnelsen på de polare verdenshavene.

Undertegnede er pensjonist, men har rik erfaring fra de maritime områdene på toppen av planeten. Det er nu viktig for Norge å markere seg i det arktiske miljø og dermed føre vårt hegenomi som en ledende nasjon innen forskning og bærekraft for hele planeten inn i et forutsigbar utvikling.

Jeg tillater meg å påstå at både Kina og Russland vil samle seg om en plassering i Tromsø for en slik global bauta for verdenshavene og bifalle et «Babels tårn» i Tromsø. Tenk på hva Roald Amunsen og Fritjof Nansen har betydd for Norge og det arktiske miljø? Tenk bare på våre hvalfangertradisjoner i Antarktis og i arktiske områder, tenk på selfangertradisjonene og fiskeriene.

I dag går debatten om åpning av polområdet til sjøtransport og oljeeventyret i nord har så vidt begynt. Et global monument i Tromsø vil symbolisere merkepunkt mellom Sameland og resten av verden. Turismen har også fått en ny giv etter at nordlyset - Aurora Borealis - kom inn med full tyngde. Et blått signalbygg i form av et tårn i Tromsø vil etter min mening ha en fantastisk effekt for turisme, forskning, næringsutvikling, infrastruktur, nasjonal råderett over kultur, tradisjoner og arv - og føye seg inn i rekken av tidligere etablerte signalbygg i Tromsø. (Ishavsketedralen, Fjellheisen, Poloaria osv.) Vi vil ikke miste denne sjansen til å skape et globalt senter i Norge med et nytt signalbygg for de neste tusen årene som vi så vidt har begynt på.

Dette er mitt forslag som noen bør tenke på. Etter å ha fått kjennskap til utviklingstrekkene ved Tromsø som ishavsby i global orden, vil en planlagt ny hovedvei inn til Tromsø bli en ny livsnerve som får et unikt syn av “Store Blå”  ved ankomst inn mot byen.

Med positiv hilsen fra en tidligere selfanger og storhvalfanger.

Rolf Reiersen

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse