Annonse
Kirkenes-ordfører Rune Rafaelsen (bildet) er altså frekk nok til å påstå at «det er helt naturlig» at både Statens Vegvesen og Helse Nord skal styres fra Troms og Finnmark. Dersom han virkelig ønsker at Nord-Norge skal snakke med en og samme stemme om de store prosjektene, som for eksempel jernbaneforbindelse fra Rovaniemi til Kirkenes, bør han trå veldig varsomt framover, skriver SV-politiker Åshild Pettersen i Nordland. Foto: iFinnmark

Rolig nå, Rafaelsen!

Det er særdeles viktig at vi ikke lar Rafaelsen sette tonen for framtidas samarbeid i nord. Tillater vi det ender vi opp med en situasjon tilsvarende Bodø-Tromsø- rivaliseringen på anabole stereoider.

Ordfører i Kirkenes, Rune Rafaelsen var denne uka vertskap for det aller første felles møtet for fylkespolitikerne i det som nå blir det nye, sammenslåtte fylket i nord. I den forbindelse har Rafelsen latt seg rive med, og fabulert om at dette nye fylket skal ta seg av oppgaver og funksjoner som per i dag er lokalisert i Nordland.

Det er viktig og riktig at politikerne i Troms og Finnmark løfter blikket og staker ut en god kurs for framtida. Det nye fylket vil måtte tenke nytt og spenstig både i måten de organiserer arbeidet og fordeler ulike funksjoner, både politisk og administrativt. Troms og Finnmark har nå en unik mulighet til å bygge opp organisasjonen fra grunnen av. Den muligheten kan for eksempel benyttes til å bygge opp framtidas, heldigitale og desentraliserte, fylkeskommune. I det ligger der store muligheter for Øst-Finnmark, og jeg vil anbefale Rafaelsen om å heller bruke energien sin på å utnytte disse, framfor å planlegge røvertokt i Nordland.

Som jeg har skrevet tidligere under overskriften «To deler – ett Nord-Norge», skal vi fortsatt være ett Nord-Norge til tross for ny fylkesstruktur. Da er det også viktig at det nye Troms og Finnmark fylke ikke faller for fristelsen til å begå kannibalisme i egen landsdel. Rafaelsen sørget denne uka egenhendig for en svært dårlig start på samarbeidsklimaet i det «nye» Nord-Norge, og bør nå ta to skritt tilbake og roe helt ned.

Det er særdeles viktig at vi ikke lar Rafaelsen sette tonen for framtidas samarbeid i nord. Tillater vi det ender vi opp med en situasjon tilsvarende Bodø-Tromsø- rivaliseringen på anabole stereoider. Jeg kan formelig høre at blyantene til redaktørene i Nordlys og Avisa Nordland kvesses allerede. Det er ingen tjent med, og til syvende og sist vil innbyggerne i Nord-Norge tape på dette.

Rafaelsen er altså frekk nok til å påstå at «det er helt naturlig» at både Statens Vegvesen og Helse Nord skal styres fra Troms og Finnmark. Dersom han virkelig ønsker at Nord-Norge skal snakke med en og samme stemme om de store prosjektene, som for eksempel jernbaneforbindelse fra Rovaniemi til Kirkenes, bør han trå veldig varsomt framover.

Når framtidas Nord-Norge skal bygges og utvikles, er det dessuten framtidas stemmer som bør få sette tonen, og ikke storkjefta «gammelhunder» som Rafaelsen. Der er, for å bruke Rafaelsens egne ord: «Helt naturlig!». 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse