Annonse

Uryddig av Tromsø-ordføreren

Torsdag ble det avholdt et møte mellom Hurtigrutens konsernsjef Daniel Skjeldam og Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen. Møtet fant sted i Hurtigrutens lokaler i Tromsø.

Møtet var ikke åpent for innsyn, det er ikke ført referat, og ordføreren vil ikke si noe om hva som konkret ble drøftet, utover at Skjeldam «hadde et behov for å orientere».

Dette er i beste fall uryddig. Ordføreren burde selv forstått at han ikke kan representere Tromsø kommune i møter med Hurtigruten. Hans kone Anne Marit Bjørnflaten har lenge vært del av Hurtigrutens ledelse som kommunikasjonsdirektør, inntil hun nylig gikk over i stillingen som direktør for myndighetskontakt. Hun står også oppført med 285.000 aksjer i selskapet. Dermed har hun en klar personlig interesse av at Hurtigruten ikke blir økonomisk skadelidende som følge av Covid-19-skandalen.

Men bindingene mellom Wilhelmsen og Hurtigruten stanser ikke der. Hurtigruten har leid kaiplass ved den nedlagte marinebasen Olavsvern, som eies av et av ordførerens selskaper. Hurtigruten leier også et bygg i Tromsø til kontorlokaler, en bygård som er eid av et av Wilhelmsens selskaper.

Når Tromsø nå får nasjonal oppmerksomhet er det ikke vanskelig å forstå at ordføreren ser på det som en anledning til å vise synlighet og handlekraft. Det har han lyktes med.

Ordføreren har kommunisert stødig rundt det rent praktiske knyttet til håndtering av smitte på “Roald Amundsen”.  Så vil noen mene at det fremstår som merkelig at en ordfører i Tromsø ikke kan gi noen vurderinger av Hurtigrutens håndtering av saken.

Alt dette kan diskuteres uten at det nødvendigvis strider mot formell juridisk habilitet. Et helt annet spørsmål er om Wilhelmsen kan påta seg å representere Tromsø kommune i en direkte dialog med Hurtigruten.

Når ordføreren møter Hurtigrutesjef Daniel Skjeldam gjør han det som ombudsperson for byens innbyggere. Og når man legger de økonomiske bindingene til grunn er det ikke tillitvekkende at Wilhelmsen er involvert i en direkte dialog med rederiet.

Vi minner om at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har meldt seg inhabil i Helsetilsynets håndtering av utbruddet på Roald Amundsen, fordi hans kone er ansatt som kundeansvarlig i Hurtigruten. Vurderingen er at han ikke kan medvirke direkte i saken.

Det er en profesjonell linje i forhold til roller som ordføreren i Tromsø kan lære noe av. Wilhelmsen burde selv bidra til å rydde av veien alle mistanker om en konflikt mellom kommunens interesser og egne interesser.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse