Annonse
APPLAUS: Her mottar Ronny Wilhelmsen applaus etter å ha blitt valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat til sametingsvalget. Dermed trekker partiets sittende president Vibeke Larsen seg. Foto: Tor Kjetil Kristoffersen, iFinnmark.

Ronny og damene

Arbeiderpartiets spill har en høy kostnad for både Sametingets budsjett og renomme. Men det kan vise seg å bli lønnsomt for NSR.

Uavhengig av hvem som er presidentkandidat for Arbeiderpartiet ser det mørkt ut for høstens valg.

Etter noen kaotiske måneder er Sametinget igjen i vinden med en ny dramatisk kunngjøring. Den nyinnsatte sametingspresidenten, Vibeke Larsen, ble lørdag vraket som Arbeiderpartiets presidentkandidat til høsten sametingsvalg. Lørdag annonserte hun at hun dermed vil trekke seg. Dette betyr at Sametinget i mars, for andre gang på fire måneder må velge seg en ny president. 

Det er i alle fall ikke mulig å anklage Sametinget for å være kjedelig for tiden. Politikere kommer og går i hytt og pine, intriger og beskyldinger hagler innad i partiene og en mørk økonomisk bakside ulmer som et resultat av farsen. Men hva er det egentlig som har skjedd nå? 

La oss summere dette opp. Trinn én: Før jul ble Norske Samers Riksforbund (NSR) kastet gjennom et mistillitsforslag etter budsjettforhandlingene. Dermed gikk daværende president, Aili Keskitalo, av til fordel for et maktskifte med Arbeiderpartiet, Árja og Høyre som samarbeidspartier.

Trinn to: Helga Pedersen ble nominert til å være Arbeiderpartiets presidentkandidat, men ettersom Pedersen ikke var enig i prosessen rundt maktskiftet, besluttet hun å trekke seg. Inn hoppet dermed Vibeke Larsen, som hadde tapt valget mot Helga Pedersen noen uker i forveien. Hun blir sametingspresident, men også gjort til syndebukk for mistillitsforslaget mot NSR

Trinn tre: Det ble stor ståhei rundt Larsens nyttårstale, som kun ble holdt på norsk. Med et allerede svekket bilde av Arbeiderpartiet og den prosessen som hadde skjedd, var ikke heller dette spesielt gunstig for hverken Larsen, Arbeiderpartiet eller Sametinget. 

Dette ledet opp til trinn fire: Lørdag avholdt Arbeiderpartiet et ekstraordinært nominasjonsmøte for å velge den endelige presidentkandidaten. Larsen tapte for Ronny Wilhelmsen, og har nå bestemt seg for å trekke seg fra vervet i mars. 

Interessant er det likevel at etter dette valget er det blitt rettet kritikk mot Wilhelmsen som insinuerer at det er han som har stått i fremste rekke for mistillitsforslaget mot NSR, og ikke Vibeke Larsen. Kåre Olli stilte nylig til visepresident under den nåværende presidenten, og sier til Nordlys at Larsen støttet ham da han frarådet partiet mot å stille mistillitsforslaget. Dersom dette stemmer har Wilhelmsen ikke bare kommet seg til topps med tvilsomt spill, men også klart å felle tre av Nord-Norges sterkeste kvinner - på tre måneder. 

Dette gjør imidlertid ikke at seieren er i boks. Uavhengig av hvem som er presidentkandidat for Arbeiderpartiet ser det mørkt ut for høstens valg. I en undersøkelse fra 9. januar sier 6 av 10 at det var feil av Arbeiderpartiet, Árja og Høyre å ta makta på Sametinget. Larsens retrett kan umulig forbedre inntrykket av at Arbeiderpartiet er splittet.

Det er ikke kun tilliten til Sametinget og Arbeiderpartiet som går i nedoverbakke — økonomien er hakk i hæl. Det er nemlig ingen billig affære å skulle bytte ut presidenter og styregrupper i hist og pist. Etterlønn til sametingsrådet, plenumsleder og rådgivere kan nemlig alene ende opp med å bli nærmere 1,8 millioner kroner. Nå kommer en ny etterlønnsregning i mars.

I tillegg avhenger mye av om Arbeiderpartiet vinner valget til høsten. Dersom de taper vil enda mer penger gå med i sluket. Men dette avhenger av at det går an å fremstå som et samlet parti i månedene framover — og til det sier jeg lykke til. 

Uansett hva som skjer er én ting i alle fall sikker: Arbeiderpartiets spill har en høy kostnad for både Sametingets budsjett og renomme. Men det kan vise seg å være lønnsomt for NSR. De trenger ikke kjøpe mange politiske råd i tiden framover. Mye tyder på at Arbeiderpartiet har gjort jobben for NSR.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse