Annonse
Jeg velger å tro at det absolutte flertallet i Norge tar kraftig avstand fra det hatet og de forrykte ideene disse stakkarene skal gulpe opp i juli i Fredrikstad. Likevel, i ytringsfrihetens navn, skal de få spre sin eder og galle. Men de vil ikke gjøre det uimotsagt, skriver Stein Sebastian Fredriksen (bildet), festivalsjef for Tromsø Arctic Pride. Foto: Lars Åke Andersen / Tromsø Arctic Pride

Rop høyt mot de taktfaste!

Disse taktfaste budbringerne av hat skal få spy ut sin harme over at ”I Norge finnes det jenter som liker jenter, og gutter som liker gutter”, for å sitere Kongen.

Nylig ga politiet i Fredrikstad nazi-gruppen Den nordiske motstandsbevegelsen tillatelse til å holde en demonstrasjon i sommer hvor hovedbudskapet er ”Knus homolobbyen”. Demonstrasjonen vil være den første den nazistiske organisasjonen gjennomfører i Norge. De har allerede markert seg i andre norske byer. Under «Skeive Sørlandsdager» i Kristiansand i fjor fotograferte de paradedeltagere, hengte opp bannere med slagord som «Knus homolobbyen!» og kappet ned og brant regnbueflagg.

Fra tid til annen får jeg spørsmål om hvorfor jeg orker å engasjere meg i kampen for mangfold og menneskerettigheter. Folk spør om det kan være nødvendig å mase så fælt med denne homokampen. Har dere ikke fått det bra nok nå da?

Til det er det bare å svare at joda, mye i Norge er bra for den skeive befolkningen og vi har kommet et godt stykke på vei mot respekt, anerkjennelse og en naturlig plass i samfunnet for folk som finner andre veier å vise sin kjærlighet og identitet på enn akkurat den opptrukne A4-varianten. Vi ligger atskillig hestehoder foran, særlig sammenlignet med vår nærmeste nabo i øst, eller i Tsjetsjenia, Uganda eller Indonesia for den saks skyld.

Mye av grunnen til at vi skeive har det såpass bra som vi har det, er at vi her til lands har holdt, og holder, ytringsfriheten høyt. Så høyt holder vi den at politiet i Fredrikstad altså har sagt ja til å la en nazi-gruppe i sine hvite skjorter (ikke lenger brune) med svarte slips skal få spre sitt budskap om at de vil knuse og fjerne homoene. De skal få bidra til at ”jævla homo” fortsatt er ett av de meste brukte skjellsord i dag. De skal med sitt budskap få opprettholde skeive menneskers topplassering på selvmordsstatistikkene. Disse taktfaste budbringerne av hat skal få spy ut sin harme over at ”I Norge finnes det jenter som liker jenter, og gutter som liker gutter”, for å sitere Kongen.

Jeg velger å tro at det absolutte flertallet i Norge tar kraftig avstand fra det hatet og de forrykte ideene disse stakkarene skal gulpe opp i juli i Fredrikstad. Likevel, i ytringsfrihetens navn, skal de få spre sin eder og galle. Men de vil ikke gjøre det uimotsagt.

Vi er mange som vil ta til motmæle mot hatet og møter det med en fredelig motdemonstrasjon. Vi skal si vår hjertens mening om hvor forrående og umenneskelig det er å mistenkeliggjøre og degradere mennesker basert på hvordan man lever sitt kjærlighets- og følelsesliv eller uttrykker sin egen identitet. Det skal skje uten vold. Allerede innen det var gått 24 timer fra politiet ga klarsignal til den lille nazi-gruppen i Fredrikstad, hadde rundt 6000 mennesker på Facebook gitt uttrykk for at de vil delta i den fredelige motdemonstrasjonen. Vi som kjemper for mangfold og menneskeverd har flest ord å ytre og vi snakker høyest.

Det er langt fra Fredrikstad til Nord-Norge. Likevel, jeg håper alle dere gode mennesker som uttrykker respekt og god vilje her nord overfor oss som er skeive nå retter blikk sørover og ser de skumle – og parallelle – dragningene fra tidlig 1930-tall i Europa til dagen i dag.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse