Annonse
FEIRER: Mange glade ungdommer når russefeiringen startet i Trosmø natt til 1 mai. foto: Eskil Mehren/Tromsø

Ros til russen

Russen i Tromsø fortjener ros for å ha korrigert kursen.

Natt til første mai forløp særdeles rolig i Tromsø, og selv politiet gir uttrykk for at de er forbauset.

-Det har vært veldig rolig. Vi er helt sjokkerte selv, spøker oppdragsleder Siri Ellingsen når Nordlys kontaktet Tromsø-politiet.

At det har gått så rolig for seg, ser det ut til at byen ikke minst kan takke årets russ for.

Oppryddingen i Telegrafbukta etter det tradisjonelle arrangementet der, ble også gjennomført på en god måte.

Russefeiringen har ofte fått mye negativ omtale i medier over hele landet. Ikke minst på grunn av utagerende fyll og grove seksuelle overgrep mot jenter.

Samfunnet vil på et tidspunkt bli nødt til å sette foten ned for en feiring som år etter år medfører høy risiko for vold og overgrep.

Derfor er det så positivt å registrere at Tromsø-russen har forstått at dette undergraver hele feiringen.

De har tatt kloke, ansvarlige avgjørelser. Og bestemt seg for å kutte ut alle knuter som kan knyttes opp mot sex og alkohol. Det er riktige signaler i en tid der Metoo-bevegelsen har vokst frem.

Det har heller ikke vært noen negative reaksjoner eller tilbakemeldinger på at knutene er fjernet, ifølge russepresident Birk Holstad i Tromsø.

Samtykke er et nøkkelord for russen, ikke bare når det gjelder sex og alkoholkonsum. På alle knuter er det spesifisert at alle som er involverte må ønske det selv og ikke utsettes for press.

Russen i Tromsø ser også ut til å ta på alvor at feiringen ikke skal gå ut over skoleprestasjonene. Det er rett og slett tåpelig å la de siste ukene av en lang skolegang ødelegge videre muligheter i yrkeslivet.

Dersom russefeiringen skal kunne fortsette, er det viktig at ungdommen lytter til signaler fra samfunnet og omgivelsene.

Det er lov å ha det moro når 13 års skolegang er over, og i Tromsø viser man at det er fullt mulig å gjøre det uten grensesprengende adferd. Men så er det viktig å formidle at russen må passe på at de ikke blir servile og tannløse. Vi lever fint med både høy musikk, liv og leven i byen de neste par ukene.

Og vi ser fram til et russetog på nasjonaldagen som vi håper vil inneholde både godt humør og brodd mot makt og autoriteter, både i Tromsø og andre steder.

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse