Annonse
PARTILEDERDEBATT: Jonas Gahr Støre sliter med å matche de to ringrevene ved siden av seg. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Rotete opptreden av Ap

Det påhviler partilederen ansvaret å rydde opp når andre av partiets talspersoner har blamert seg og rotet det til.

Støre burde satt skapet på plass og ikke etterlatt den minste tvil om at Ap er for en kommunereform.

Det vil seg ikke helt for Jonas Gahr Støre i de store TV-debattene. Mannen som er så sterk muntlig i de aller fleste andre sammenhenger, virker ukomfortabel med dette formatet og denne debattmåten.

Han er ikke dårlig, men han er langt fra verken god retorisk eller leverer treffende spissformuleringer. Humor ser heller ikke ut til å være et våpen i Støres arsenal.

Aps partileder når simpelthen ikke gjennom til seerne, han virker litt tørr og hemmet av sin egen saklighet.  

Dessverre er det ikke alt. For faktum er, som mange har påpekt, at Støre er heller ikke er så tydelig som vi burde kunne forvente. Det har nok litt sammensatte årsaker.

Men hovedforklaringen på dette er at det er Aps politikk som er utydelig. I hvert fall når den blir kommunisert på den måten som Støre fremfører den på. Partilederen høres litt for ofte ut som han er deltaker på et seminar, og ikke som en politiker som skal kommunisere et tydelig budskap som skal være lett å forstå for velgerne. 

Ikke minst gjelder dette Aps opptreden når det gjelder kommunereformen. Her har partiet rotet det kraftig til og det vanker da også kritikk innad i partiet mot partiledelsens opptreden i denne saken.

En stor del av ansvaret for dette ligger på nestleder Helga Pedersen, som satte i gang en polemikk mot Jan Tore Sanner tidligere i sommer. Formuleringene hun brukte fikk de fleste til å lure på om Ap nå var mot en kommunereform som de helt til nå har vært for.

Pedersens utspill var taktisk ukloke, og etterlot bare forvirring om hva Ap mener om denne viktige reformen. 

Det påhviler partilederen ansvaret å rydde opp når andre av partiets talspersoner har blamert seg og rotet det til. Støre burde satt skapet på plass og ikke etterlatt den minste tvil om at Ap er for en kommunereform.

Han burde kommunisert dette krystallklart innad i partiet og nedlagt forbud mot å bruke kommunereformen til å drive politisk spill i valgkampen.

Det har han ikke gjort, og nå sliter han selv i valgdebattene med å forklare hvor Ap står med hensyn til en reform som det har vært bred politisk enighet om.

Jonas Gahr Støre har et stykke vei å gå før han fyller ledertrøya i Ap slik man burde kunne forvente.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse