Annonse
Helse- og sosialbyråd i Tromsø, Gunhild Johansen, mener Norge er "helvete på jord" for asylsøkere.

"Vi ser et byråd med fotavtrykk fra fløypartiene SV og Rødt, og ikke Ap"

Byrådet i Tromsø består av politiske posører som bruker for mye tid på symboler, og for lite tid på å utvikle Tromsø.

De moderate kreftene i Tromsø Arbeiderparti synes å være helt satt ut av spill.

Tirsdag avholdt byrådet i Tromsø et ekstraordinært byrådsmøte for å levere en avskyresolusjon mot Erna Solbergs asylpolitikk. Kristin Røymos byråd  leverte en høringsuttalelse som plasserer Tromsø i en parallell virkelighet. Byrådet tar avstand fra enhver form for innstramminger i norsk asylpolitikk som kan tenkes å gjøre vondt for noen.

Røymos SV-byråd Gunhild Johansen følger opp med en uttalelse som har alle forutsetninger for å bli en moderne klassiker: «Flyktninger kommer fra helvete på jord, og i Norge kommer de til noe som ikke er stort bedre» Å karaktisere norsk asylpolitikk som “helvete på jord” trekker debatten ned på et absolutt lavmål.  Har ikke Røymo bedre kontroll på sine byråder? Burde hun ikke forhindre at de slipper ut i det fri med denne type aktivisme og posering? Gunhild Johansen bidrar nå kun til å splitte byens befolkning, og dermed gjøre en polarisert debatt enda verre. 

Dette er dessverre et illevarslende symptom på byrådet i Tromsø. Det danner seg et mønster. Tromsø nye byråd har plassert seg i en posisjon på ytterste venstre fløy. Vi ser et byråd med et fotavtrykk som preges mer av fløypartiene SV og Rødt, enn av Arbeiderpartiet. De moderate kreftene i Tromsø Arbeiderparti synes å være helt satt ut av spill. 

Desto verre, vi ser konturene av et byråd som mangler fokus på å utvikle Tromsø, og drive byen videre fremover sammen med næringsliv og innbyggere. Men som i stedet bruker store doser politisk energi på økning i eiendomsskatten, blindt ideologisk forsvar av all form for offentlig drift, kommunalt asylmottak og nå også beinhard retorikk mot norsk asylpolitikk.

Alt dette gjør at et sentralt spørsmål melder seg: Hvor er byrådslederen? Har Tromsø-skuta en kaptein? Hva vil egentlig Arbeiderpartiets byrådsleder Kristin Røymo med byen? Rekk opp hånda den som vet. Finnes det noe som kan minne om en visjon for utviklingen av byen? En strategisk plan? Det meste nå tyder på at nei, det gjør det ikke.

I valgkampen fikk vi høre at Røymo skulle bygge Tromsø. Men det stikk motsatte skjer. I løpet av kun fire måneder ved makten har hennes byråd allerede sagt nei til over 1000 boliger i Tromsø. Forklaringen synes å være en kombinasjon av høydeskrekk og ideologisk redsel for private utbyggere.

Det verste eksempelet hittil er byrådets stoppordre når det gjelder utviklingen av Stakkevollveien.  En misbrukt mulighet for storstilt fortetting langs en kollektivtrase mellom sentrum og Universitetet, i første omgang med 500 boliger.  Det forsterker inntrykket av en mett og tilbakeskuende by. Tromsø er på hæla, og i nord er det nå fritt frem for andre som vil ta en lederrolle.

Sammenlikningen med Bodø er i denne sammenheng mer enn interessant. Bodø har en plan som de holder fast ved.  Planen heter ny by, ny flyplass. Ambisjonene er store, og Bodø lykkes. Fokuset ligger fast, selv om en Høyre og Frp-ledet by i fjor høst ble erstattet av en by som ledes av Ap/SV/Rødt.  Altså nøyaktig de samme politiske konstellasjonene som i Tromsø. Men der den politiske ledelsen i Bodø fremstår som pragmatisk, synes man i Tromsø å være dogmatisk.

Det kan se ut som om Ap-ordfører Ida Pinnerød i Bodø har høyere ambisjoner på Bodøs vegne enn Kristin Røymo har for Tromsø.  Spørsmålet er hvorfor det mangler realpolitisk genetikk i Tromsø, ikke bare i Røymos byråd, men hos alle partier.  Konfliktnivået er høyt, og mangelen på politisk samarbeid hemmende. Det stikker dypt, og har trolig med en ødeleggende politisk kultur å gjøre, slik direktøren i Innovasjon Norge, Stein Gunnar Bondevik, har belyst på en glimrende måte. Det fører blant annet til at det politiske håndverket både rundt ny E 8 og Kvaløy-forbindelsen er under enhver kritikk. 

La meg minne om hva Bodø har fått til siden 2010.  Der bygges det ny bompengefinansiert innfartsvei, ny tunell i Valnesfjord, Tverrlandsbrua og ny kystriksvei til Saltstraumen, flere nye togstasjoner, Hunstad-tunell  og kraftig oppgradering av E 6 gjennom Sørfold. Kristin Røymo og hennes Tromsø-byråd kan jo summere opp alle milliardene, og deretter stille seg i skammekroken.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse