Annonse

Røymo-skatten og ingen rød tråd i det rødrøde byrådet

Helt vanvittig at det rødrøde byrådet er mer opptatt av å tilfredsstille egen ideologi fremfor å spare millionbeløp i en utfordrende kommuneøkonomi, skriver Høyres gruppeleder.

Det rødrøde byrådet er så sterke motstandere av privat næringsliv at de gjør alt for å komme seg ut av samarbeid med private aktører, inkludert å tape masse penger.

Etter valget i september har Tromsø fått tidenes rødeste flertall med Arbeiderpartiet, SV og Rødt. De røde kameratene har inntatt rådhuset, og det tok ikke lang tid før Tromsøs befolkning fikk merke det.

Noe av det første det rødrøde byrådet gjorde var å kalle renholdsbedriften ISS inn på teppet for å få kansellert kontrakten om at ISS skulle overta 25% av renholdet i kommunen.

Denne kontrakten ville, om den ikke hadde blitt kansellert, spart Tromsø kommune for 6,7 millioner kroner i året. Det er ikke vanskelig å forstå at det er mye penger over en fireårsperiode. Men det rødrøde byrådet sa ikke bare nei til å spare 6,7 millioner kroner i året, de måtte også betale en kompensasjon på 1,5 millioner kroner for å få kansellert kontrakten. Snakk om å kaste penger rett ut av vinduet.

Men hadde det rødrøde byrådet gode argumenter for å kansellere kontrakten? Nei. Det rødrøde byrådet har ideologiske tanker som må tilfredsstilles, ønsker fra fagforeninger som må oppfylles og en allergi mot private aktører som ikke kan kureres. Det er helt vanvittig at det rødrøde byrådet er mer opptatt av å tilfredsstille egen ideologi fremfor å spare millionbeløp i en utfordrende kommuneøkonomi.

Det siste eksempelet i rekken er at det rødrøde byrådet nå har bestemt seg for å stoppe et utlyst anbud på næringsavfall i Tromsø kommune. Dette ville mest sannsynlig også spart kommunen for millionbeløp, men nok en gang er hensynet til egen ideologi og en allergi mot private aktører det som blir styrende.

Det rødrøde byrådet er så sterke motstandere av privat næringsliv at de gjør alt for å komme seg ut av samarbeid med private aktører, inkludert å tape masse penger.

Du kan vel ikke forvente annet når du setter to av kommunens mest næringsfiendtlige partier til å styre. Hvordan har det rødrøde byrådet råd til å si nei til slike millioninnsparinger? Er det ikke dette byrådet som skal «rydde opp» i kommuneøkonomien? Forstå det den som kan, jeg forstår det ikke.

Ikke nok med at de kaster penger rett ut av vinduet, de skremmer også bort det private næringslivet og svekker kommunens omdømme. Etter at det rødrøde byrådet hadde kansellert kontrakten med ISS, uttalte konsernsjefen i ISS at det rødrøde byrådet nærmest hadde truet med represalier på andre kontrakter bedriften har med kommunen om de ikke kansellerte kontrakten om renhold. Det er ikke slik kommunen skal oppføre seg overfor det private næringslivet.

Er det en ting vi ikke trenger mindre av, men mer av i Tromsø, så er det arbeidsplasser. Det private næringsliv står for mange av disse. Kommunen og det private næringsliv skal spille hverandre god til det beste for Tromsø, ikke omvendt.

Men når det rødrøde byrådet har råd til å si nei til å spare flere millioner kroner i året ved å konkurranseutsette, hvor henter de da penger fra? Svaret er eiendomsskatten, eller Røymo-skatten. Det rødrøde byrådet skal øke Røymo-skatten fra 3,0 promille til 5,5 promille – i denne omgang. Røymo-skatten er en usosial skatt, og derfor er Høyre mot. Høyre klarte å redusere eiendomsskatten i byråd.

Nedgangen Høyre klarte var ikke stor nok, men det er milevis forskjell mellom en liten nedgang og den voldsomme økningen det rødrøde byrådet står for. Problemet med eiendomsskatten er at den ikke tar hensyn til folks inntekt, men kun verdien av boligen.

Tatt i betraktning at boligprisene har steget med over 80 prosent de siste ti årene, så kan denne økningen få dramatiske konsekvenser for mennesker med lav inntekt, men som har fått verdien på boligen sin kraftig økt de siste ti årene. Skatten vil også øke i takt med videre prisstigning. Er det dette som er det rødrøde byrådets sosiale profil?

Men Røymo-skatten vil ikke bare ha konsekvenser for de som eier, også de som leier. Disse vil få leieprisen økt. Boligmarkedet i Tromsø er presset, og denne økningen vil ikke bedre, men forverre situasjonen. Mange av de som leier er mennesker som enten ikke har råd til å kjøpe egen bolig eller studenter som ikke har fått studentbolig.

Men å øke eiendomsskatten er ikke bare å stappe hendene sine langt ned i lommene på Tromsøs befolkning, det er også klart løftebrudd fra Arbeiderpartiet. Før valget lovet nåværende byrådsleder Kristin Røymo at eiendomsskatten ikke skulle økes til mer enn 3,4 promille. Nå blir den nesten doblet til 5,5 promille. Klarere løftebrudd skal du lete lenge etter.

For å ikke snakke om Rødt med Jens Ingvald Olsen i spissen som bare for noen år tilbake var motstander av eiendomsskatten, nettopp fordi den er usosial. Mener Rødt at den plutselig har blitt sosial? Heldigvis er det valg igjen om fire år. Høyre er klar motstander av eiendomsskatten, og vi vil fortsette å jobbe for at den skal fjernes på sikt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse