Annonse
Russen var ikke helt usynlig i årets folketog i Tromsø, med de kreative og underholdende russetogene later til å være en saga blott. Foto: Markus Kristoffer Dreyer

De kule er ikke alltid de mest kreative

I år fikk ikke russen i Tromsø eget russetog, og kanskje er det like greit. For russetoget i Tromsø har rett og slett blitt et konsept uten mål eller mening. Hva skjedde med russetogene jeg selv fikk oppleve som barn i Tromsøs gater, hvor russestyrene hadde samarbeidet for å skape et sammenhengende tema med krative, underholdende konsepter?

Russetogene var blant høydepunktene hver 17. mai. Både barna, men også de voksne så underholdningsverdien i toget.

Russetogene de siste årene har i beste fall vært umotivert, og det er ingen tvil om hvor skylden ligger. Russestyrene på de ulike videregående skolene i Tromsø har blitt en popularitetskonkurranse. Majoriteten av de som velges inn til styrene stiller til valg fordi det medbringer status i russetiden, og de samme styremedlemmene mangler motivasjonen til å gjøre russetogene til en uforglemmelig opplevelse. Resultatet sier seg selv: et russetog satt sammen på 17. mai, uten en plan.

Sittende igjen på skolene finner du dyktige og motiverte elever med organisatorisk kompetanse som blir usynlige i konkurransen med «skolens kuleste». Elever som hadde lagt ned innsats for å skape russetog som ikke ville blitt glemt, men som ikke peker seg frem i konkurransen med elevene som anses som populære. Og taperne er åpenbart oss tilskuere.

Min drøm er at russestyrene i fremtiden vil bestå av elever med et brennende ønske om å gjøre russetogene til grunnlovsdagens høydepunkt, og at både barn, foreldre og andre tilskuere forlater toget med et smil om munnen. Men når dagens russ ikke klarer å organisere et ordentlig tog på tross av kjøretøyforbud, er utsikten fremover mørk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse