Annonse
Russen var ikke helt usynlig i årets folketog i Tromsø, med de kreative og underholdende russetogene later til å være en saga blott. Foto: Markus Kristoffer Dreyer

De kule er ikke alltid de mest kreative

I år fikk ikke russen i Tromsø eget russetog, og kanskje er det like greit. For russetoget i Tromsø har rett og slett blitt et konsept uten mål eller mening. Hva skjedde med russetogene jeg selv fikk oppleve som barn i Tromsøs gater, hvor russestyrene hadde samarbeidet for å skape et sammenhengende tema med krative, underholdende konsepter?

Russetogene var blant høydepunktene hver 17. mai. Både barna, men også de voksne så underholdningsverdien i toget.

Russetogene de siste årene har i beste fall vært umotivert, og det er ingen tvil om hvor skylden ligger. Russestyrene på de ulike videregående skolene i Tromsø har blitt en popularitetskonkurranse. Majoriteten av de som velges inn til styrene stiller til valg fordi det medbringer status i russetiden, og de samme styremedlemmene mangler motivasjonen til å gjøre russetogene til en uforglemmelig opplevelse. Resultatet sier seg selv: et russetog satt sammen på 17. mai, uten en plan.

Sittende igjen på skolene finner du dyktige og motiverte elever med organisatorisk kompetanse som blir usynlige i konkurransen med «skolens kuleste». Elever som hadde lagt ned innsats for å skape russetog som ikke ville blitt glemt, men som ikke peker seg frem i konkurransen med elevene som anses som populære. Og taperne er åpenbart oss tilskuere.

Min drøm er at russestyrene i fremtiden vil bestå av elever med et brennende ønske om å gjøre russetogene til grunnlovsdagens høydepunkt, og at både barn, foreldre og andre tilskuere forlater toget med et smil om munnen. Men når dagens russ ikke klarer å organisere et ordentlig tog på tross av kjøretøyforbud, er utsikten fremover mørk.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse