Annonse
Jeg maner om edruelighet i beskrivelsene av situasjonen på Svalbard og i Nordområdene, for kun da kan vi finne fram til enighet uten å spre frykt blant lesere og befolkning i nord, skriver UiT-forsker Magnus Andersson. (Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret)

Russiske spøkelser på Svalbard

Hva er det med de nordnorske avisene og Svalbard? Før helgen hadde Stein Sneve et innlegg i Avisa Nordland der han ba alle om å nyte Svalbard minutt for minutt, fordi det var ikke sikkert at framtiden der ville være like lys. Etter helgen følger Oddvar Nygård opp med en like alarmistisk kronikk her i Nordnorsk debatt.

Først og fremst hauser avisene opp et bilde som ikke er realistisk. I denne saken lurer en russisk invasjon, i en annen kinesisk imperialisme. Det er viktig at vi er forberedt på ulike scenarioer, men både Sneve og Nygård ser spøkelser på høylys dag.

Det er mange problematiske sider med dette. Det ene er journalisters evne til å skyte fra hoften i saker de mener burde løftes fram, det andre er de mer problematiske sidene ved at anerkjente aviser sprer et feilaktig bilde av Svalbardproblematikken.

For det er noen utfordringer med Svalbard. Svalbardtraktaten er en merkelig folkerettslig konstruksjon som både gir Norge full suverenitet og de andre signaturstatene mulighet til å bedrive virksomhet på øygruppen. Dette går aldri helt hånd i hånd. For som Geir Hønneland ved Fridtjof Nansen instituttet i Oslo påpekte i torsdagens aftenposten: Det er alltid noe med Svalbard. Det betyr likevel ikke – som jeg denne uken har prøvd å forklare Stein Sneve i Avisa Nordland – at Russland eller andre stormakter kommer til å angripe Svalbard og kaste Norge ut. Nå er det Nygårds tur.

Det er jo slik at ingen av stormaktene er interessert i at noen andre skal få mer innflytelse. Man er mer interessert i en viss maktbalanse og avspenning. Vesten ønsker ikke Russland nærmere, og Russland ønsker ikke vesten nærmere. Sånn sett er norsk tilstedeværelse på Svalbard et godt eksempel på at alle er fornøyde med Status quo. Det betyr ikke at øygruppen kan inngå i en større konflikt, men den vil nok ha et annet startpunkt enn seg selv.

Det andre problemet jeg ønsker å trekke frem, er hva som skjer når aviser går ut med alarmistiske og feilaktige bilder av situasjonen i nord. Det være seg Svalbard, Russland, kinesiske interesser, amerikansk basepolitikk også videre. Først og fremst hauser avisene opp et bilde som ikke er realistisk. I denne saken lurer en russisk invasjon, i en annen kinesisk imperialisme. Det er viktig at vi er forberedt på ulike scenarioer, men både Sneve og Nygård ser spøkelser på høylys dag. Russland har rettigheter på øygruppa, på lik linje med Norge og de andre signaturstatene.

Faktum er at alle stormaktene er interessert i et konfliktfritt Arktis. Spesielt Russland, som har basene på Kola som eneste utgang til Atlanterhavet. Økt interesse og konflikt her, vil hemme disse mulighetene. Jeg tror at det å skrive om sakene som de faktisk er, fortsatt kan gi likerklikk og annonseinntekter. For fiskerisonen rundt Svalbard er et konfliktområde vi bør snakke om. Det betyr likevel ikke at USA, Storbritannia og EU vil akseptere en norsk-russisk særavtale om fiskeriene. Og i alle fall ikke at Russland bare tar seg til rette.

Tillitten forsvinner om avisene skal fortsette å rope ulv, ulv! Når det virkelig gjelder vil avisene stå uten legitimitet til å løfte fram sakene på et ordentlig nivå. Jeg maner om edruelighet i beskrivelsene av situasjonen på Svalbard og i Nordområdene, for kun da kan vi finne fram til enighet uten å spre frykt blant lesere og befolkning i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse